latinica  ћирилица
23/03/2023 |  07:52 ⇒ 07:52 | Аутор: СРНА

Петковић: Сулуде оптужбе Коњуфце о несталим лицима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да су неумјесне и сулуде оптужбе предсједника парламента привремених институција у Приштини Глаука Коњуфце да предсједник Србије Александар Вучић зна гдје су нестале особе и да му треба судити.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Петковић је напоменуо да је Вучић у више наврата потврдио да је за Београд утврђивање судбине несталих важан сегмент процеса помирења и изградње бољих српско-албанских односа, тако да "све сулуде оптужбе Коњуфце падају у воду пред чињеницама".

Петковић је истакао да ће Коњуфца доказати приврженост процесу стабилизације прилика у региону онда када и сам буде јавно позивао и подстицао на истраживање локација на којима се, према основаним сумњама, налазе посмртни остаци људи које су убили албански сепаратисти.

- Остајемо на становишту да је утврђивање судбине несталих један од услова нормализације односа Београда и Приштине и не желим да Коњуфци одговарам експлицитнијим језиком, иако је то заслужио, јер питање несталих није нешто што пристојни људи смеју да злоупотребљавају у политичке сврхе - навео је Петковић.

Петковић сматра да нервоза у Приштини због исхода недавног састанка у Охриду ескалира из дана у дан и показује да тамошње политичке актере хвата паника, не због обавеза које стоје пред Београдом, већ због обавеза које стоје пред Приштином, а она је до сада дрско одбијала да их испуни.

Једна од тих обавеза је, подсјећа, рад на формирању Заједнице српских општина, а друга је утврђивање судбине несталих лица, како показује, најблаже речено, неумјесна изјава Коњуфце.

Коњуфца је јуче рекао да Вучић зна гдје су нестале особе и да га треба оптужити пред међународним судом као руског предсједника Владимира Путина.