latinica  ћирилица
23/03/2023 |  08:00 ⇒ 09:01 | Аутор: sputniknews.com

Антонов: Запад приближава човјечанство нуклеарном Армагедону

Западне земље на челу са Сједињеним Америчким Државама, одлучивши да Кијеву испоручују муницију са осиромашеним уранијом, неповратно воде свијет до опасног стадијума иза којег се јасно назире нуклеарни армагедон, упозорава руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
Анатолиј Антонов (Фото: EPA/WALLACE WOON) -
Анатолиј Антонов (Фото: EPA/WALLACE WOON)

- Чини се да је "просвјећени’"Запад на челу са Вашингтоном одлучио да неповратно одведе свет до опасног стадијума иза којег се све јасније назире нуклеарни армагедон - рекао је он.

На овај начин је амбасадор коментарисао изјаве администрације Бијеле куће о томе да је муниција са осиромашеним уранијумом обичан тип наоружања који се примјењује већ неколико десетина година и не представља већу опасност.

- Веома је тешко да се коментаришу глупости овог типа. Амерички чиновници су својим неодговорним изјавама поново дотакли дно. Украјини се непрестано испоручује смртоносно наоружање којим се убијају цивили, куће, школе, болнице, вртићи - констатовао је Антонов.

Руски амбасадор је обратио пажњу на то да су негативне посљедице употребе такве врсте муниције више пута потврдили западни новинари.

Приликом коришћења такве врсте муниције радиоактивна прашина, која је невјероватно токсична је подложна деконтаминацији и може да изазове рак.

- Американци то веома добро знају, јер су они такво оружје користили у Ираку и Југославији. Жртве су патиле од смртоносних болести, а њихова дјеца су се рађала са урођеним манама - подсјетио је руски амбасадор.

Замјеница британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон поред слања ескадриле борбених тенкова "челенџер 2" у Украјину, такође послати муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.

Након тога је предсједник Русије Владимир Путин упозорио да ће Москва бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом.