latinica  ћирилица
23/03/2023 |  08:09 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Спријечити да хашка архива буде похрањена у Сарајеву

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин поручио је да се свим институционалним средствима не смије дозволити да архива Хашког трибунала буде похрањена у Федерацији БиХ, јер би то представљало велику опасност и огромну могућност злоупотреба.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Коментаришући захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да архива Хашког трибунала буде похрањена у БиХ, Жупљанин је рекао да се Република Српска треба залагати свим дозвољеним механизмима да архива Хашког труибунала остане у Хагу или да буде похрањена на неку трећу локацију, јер вјероватно не би било одобрено да буде похрањена у Републици Српској.

- Постоји и варијанта да се сва архива Хашког трибунала која се односи на људе из Републике Српске који су били предмет истрага или пресуда похрани у Републици Српској, а за оне који су били предмет истрага из ФБиХ да се похрани у том ентитету - истакао је Жупљанин.

Жупљанин је оцијенио да то неће задовољити Бећировића и "осталу братију" из Сарајева, закључујући да свим институционалним средствима треба спријечити да архива Хашког трибунала буде похрањена у Сарајеву.

Бећировић је генералном секретару УН, предсједнику Међународног резидуалног механизма за кривичне судове и предсједнику Генералне скупштине УН упутио писмо у којем је затражио да архивска грађа Међународног кривичног суда за бившу Југославију буде похрањена у БиХ.

Он је о овом писму обавијестио секретара УН Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Абубакара Тамбадуа током сусрета у Сарајеву.