latinica  ћирилица
23/03/2023 |  08:33 ⇒ 10:36 | Аутор: Агенције

Медведев: Ако Њемачка ухапси Путина, то ће значити објаву рата Русији

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев изјавио је да ће, ако Њемачка одлучи да спроведе одлуку Међународног кривичног суда о хапшењу руског предсједника Владимира Путина, то бити равно објави рата Русији.
Дмитриј Медведев (Фото: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Дмитриј Медведев (Фото: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Неки идиоти, полумудраци, попут њемачког министра правде /Марка Бушмана/, кажу "па ако дође, ухапсићемо га". Да ли он схвата шта то значи? Замислимо само, актуелни лидер једне нуклеарне државе стиже на територију рецимо Њемачке и хапсе га. Шта је ово? Објава рата Руској Федерацији! - рекао је Медведев водећим руским медијима, укључујући "Спутњик".

Он је истакао да ће Русија у таквој ситуацији користити сва расположива средства да циља "Бундестаг, кабинет канцелара" и сличне објекте.

Медведев је рекао да такве одлуке, попут оне коју је донио МКС стварају огроман негативан потенцијал.

Њемачки министар правде Марко Бушман рекао је раније да ће налог за Путиново хапшење важити у Њемачкој након захтјева МКС. Наредбу је подржао и канцелар Олаф Шолц, који је током посјете Јапану рекао да "нико није изнад закона".

МКС је 17. марта издао налог за хапшење Путина и комесара руског предсједника за права дјетета Марије Лавове-Белове, наводећи као разлог "незаконито пребацивање становништва /дјеце/ из окупираних области Украјине у Руску Федерацију".

Кремљ је рекао да Русија није страна у МКС-у и да је одлука суда правно ништавна за Москву.