latinica  ћирилица
23/03/2023 |  08:43 ⇒ 10:50 | Аутор: Агенције

Француска: Стотине хиљада људи данас ће прекинути са радом

Стотине хиљада људи данас ће обуставити рад у Француској, након што је предсједник Емануел Макрон обећао да ће наставити са пензионом реформом упркос маосвном противљењу широм земље.
Протести у Француској (Фото: EPA/YOAN VALAT, илустрација) -
Протести у Француској (Фото: EPA/YOAN VALAT, илустрација)

Синдикати су за данас, девети дана протеста најавили окупљање огромне масе људи против онога што су описали као Макроново "ниподаштавања и лажи".

Макрон је јуче изазвао бијес синдиката и опозиционих партија када је одбио њихове позиве да послуша растући гњев народа.

- Најбољи одговор који можемо дати предсједнику јесте да су милиони људи у штрајку и на улицама - рекао је Филип Мартинез, који води синдикат ЦГТ.

Данашњи штрајк довешће до озбиљног прекида жељезничког саобраћаја, а погођени су и аеродроми, као и школе јер већина наставника неће радити. Настављају се и стални штрајкови у складиштима нафте. Такође, комуналци и даље не одвозе смеће.

Против закона којим се на 64 године продужава старосна граница за одлазак у пензију, покренули су талас масовних протеста широм Француске које од јануара организују синдикати.

Већина протеста била је мирна, али је гњев нарастао откако је Влада прошле седмице "прогурала" нацрт у парламенту без гласања.

Протеклих седам ноћи у Паризу и другим градовима дошло је до демонстрација уз вишеструке сукобе са полицијом, а демонстранти су палили канте за смеће.

Макрон је јуче био непоколебљив, рекавши да је нови закон неопходан и да ће ступити на снагу касније ове године.

Он је одбацио позиве да смијени премијера Елизабет Борн и покушао да окрене страницу, дајући јој задатак да прошири своју парламентарну већину и поново се ангажује у синдикатима.

- Он је овим само поставио још експлозива у већ добро освијетљен пакао - рекао је шеф Социјалистичке партије Оливије Фор.