latinica  ћирилица
23/03/2023 |  08:58 | Аутор: СРНА

Уставни суд поново о захтјеву Комшића и Џаферовића о наметнутим измјенама Изборног закона

На пленарној сједници Уставног суда БиХ, заказаној за данас и сутра, биће разматран захтјев за оцјену усаглашености са Уставом БиХ амандмана на Устав Федерације БиХ Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, које је наметнуо Кристијан Шмит одлукама 2. октобра 2022. године.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Уставни суд разматрао је овај захтјев члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића 20. јануара, али одлука није могла бити донесена јер није било пет потребних гласова.

Због тога је овај предмет пребачен за наредну пленарну сједницу, када ће бити припремљен и нацрт одлуке да се усвајају захтјеви Комшића или Џаферовића.

Уколико и тај нацрт не добије подршку петоро судија, формално-правно неће бити одлуке и предмет ће бити пребачен на неку од наредних пленарних сједница, када Уставни суд БиХ буде у пуном сазиву.

На дневном реду је и захтјев Суда БиХ за оцјену усаглашености Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, објављено је на интернет страници Уставног суда.

Пред судијама треба да се нађе и захтјев седам делегата Вијећа народа Републике Српске за оцјену уставности члана 21. Закона о измјенама и допунама Закона о предшколском одгоју и образовању, члана 140. Закона о основном одгоју и образовању и члана 17. Закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и одгоју.

На пленарној сједници требало би да се разматра и захтјев Апелационог суда Брчко дистрикта за оцјену уставности Закона о поступку оцјене усклађености правних аката Брчко дистрикта.