latinica  ћирилица
23/03/2023 |  10:03 ⇒ 10:03 | Аутор: СРНА

Којић: Не смије се удовољити захтјеву Бећировића

Похрањивање архива Хашког трибунала у Сарајево на захтјев Дениса Бећировића не смије да се дозволи већ та документација треба да буде враћена Републици Српској, изјавио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Којић је истакао да ова организација подржава став посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорада Којића да та архива буде враћена Републици Српској јер је од Српске и узета, мада је већим дијелом и насилно отета.

- Захтијевамо од српских представника у заједничким институцијама да Република Српска преузме ту документацију и похрани је у наше институције, јер су им грађани Српске дали легитимитет да нас заступају. Самим тим ће показати поштовање према нашим жртвама, али и свим људима који су преживјели тортуре од снага СФОР-а - рекао је Којић.

Он је истакао да није заборављено шта су овдје радили припадници наводних мировних снага СФОР-а који су насилно упадали у институције широм Републике Српске, али и у породичне куће Срба, неријетко и у куће породица српских жртава и од њих тражили одређену докуменацију.

Којић је додао да су тада сви ћутали, а да се сада јављају представници сребреничких муслиманских организација које брже боље нападају Којића само зато што је рекао чињенице.

- Не би нас зачудило да они затраже да та документација буде похрањена у меморијални центар јер та удружења очигледно мисле да имају ексклузивно право на то да кажу да су само они жртве, да су само њихове мајке-мајке, да само њихова суза и бол имају тежину док су наше мајке и ми као породице мање вриједни и не смијемо да причамо какви су злочини вршени над нама - истакао је Којић за Срну.

Према његовим ријечима, бошњачка удружења чак су одлучила да траже пријем код америчког предсједника Џозефа Бајдена да се жале и како би санкционисали све слободоумне људе који не мисле као они.

- Јавно им поручујемо да нећемо престати ма колико вршили притиске да нам се забрани да говоримо - навео је Којић.

Бећировић је генералном секретару УН, предсједнику Међународног резидуалног механизма за кривичне судове и предсједнику Генералне скупштине УН упутио писмо у којем је затражио да архивска грађа Међународног кривичног суда за бившу Југославију буде похрањена у БиХ.