latinica  ћирилица
23/03/2023 |  11:14 ⇒ 11:34 | Аутор: sputniknews.com

Мишустин о западним санкцијама

Запад је приликом увођења санкција покушавао да убиједи све да оне нису усмјерене против Руса, али сада је свима јасно да је главни циљ био управо руски народ, изјавио је премијер Русије Михаил Мишустин који се обраћа у Државној думи Русије са извјештајем о раду руске Владе за 2022. годину.
Москва (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Москва (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Запад је од самог почетка покушавао да увјери све да санкције наводно нису усмјерене против наших грађана. Ни тада се нису гајиле неке илузије по том питању. Али сада и неко ко је далеко од глобалне политике схвата да је главни циљ био управо руски народ - рекао је премијер.

По његовим ријечима, Русији је задат санкциони ударац каквом по снази нема равног у новијој историји.

- Мислим да нема потребе да овде објашњавам у каквим смо условима сви морали да радимо. Русији је задат санкциони ударац каквом нема равног по снази у новијој историји. Прошле године смо морали скоро свакодневно да реагујемо на изазове повезане са новим пакетом санкција. То је захтијевало хитну реакцију и сталну потрагу за одговором на питање – шта ће бити даље - казао је он.

Мишустин је додао да данас на Западу плене имовину и новац Руса и компанија само зато што су они из Русије.

- Обратите пажњу на то колико су нам говорили о неприкосновености, о светости приватне својине. Али данас се замрзава имовина, новац наших људи и компанија само зато што су из Русије - рекао је Мишустин.

Запад , по ријечима Мишустина, није бирао средства против Русије покушавајући да јој наштети.

- Дигли су у ваздух краке гасовода Сјеверни ток. Замрзавали су рачуне, искључивали из међународног система плаћања. Покушавали су да блокирају све банкарске и друге економске активности - додао је он.

Међутим, како је додао, упркос санкцијама све платне картице у Русији раде, Русија је успела да смањи инфлаторни притисак и одржи стабилност банкарског сектора.

Финансијски систем издржао

- Прошлог прољећа аналитичари су процијенили да ће вјероватни пад руског БДП-а бити двоцифрен. Али ми смо издржали. Пад се показао прилично умјерен. Влада и Банка Русије су припремиле мјере за стабилизацију ситуације у сфери финансија. Нормализован је рад кредитних организација, валуте и берзе - рекао је Мишустин.

Како је додао, сада чак и неке међународне организације прогнозирају Русији позитивну динамику у 2023. години и већи раст БДП-а у 2024. години него у развијеним земљама.

Мишустин је рекао да је комплекс мјера које су предузеле Влада и Банка Русије омогућио да се изађе на крај са инфлацијом, те да сада руске власти примјећују да се показатељи ближе циљном нивоу.

Током излагања, премијер је говорио и о паду незапослености. Како је рекао, стопа незапослености у децембру 2022. године била је на историјском минимуму – 3,7 одсто, док је у јануару ове године износила 3,6 одсто.