latinica  ћирилица
23/03/2023 |  11:25 ⇒ 11:27 | Аутор: РТС

Затражено полицијско обезбјеђење за Јакова Милатовића

Предсједничком кандидату Покрета Европа сад Јакову Милатовићу биће додијељено полицијско обезбјеђење, које је тражила његова партија, због бојазни да је физички угрожен, потврђено је Вијестима из црногорског Министарства унутрашњих послова.
Јаков Милатовић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs) -
Јаков Милатовић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs)

Како преносе Вијести, Влада Црне Горе ће о томе одлучити на телефонској сједници данас или сутра.

Та одлука кабинета Дритана Абазовића, као и у неким другим случајевима, биће привремена, све док Агенција за националну безбједност и Управа полиције не утврде да ли и одакле Милатовићу пријети опасност.

Према закону, процјену безбједности ради Агенција за националну безбједност на захтјев полиције.

Из Министарства унутрашњих послова Вијестима су потврдили да су добили захтјев од Покрета Европа сад.

- Министарству унутрашњих послова – Управи полиције достављен је захтјев од стране Покрета Европа сад који је потписала потпредсједница Оливера Ињац, за израду безбједносне процјене степена угрожености господина Јакова Милатовића. Поступак по овом захтјеву је у току - наводи се у одговору МУП-а.

Из Покрета Европа сад нису одговорили на питања Вијести, али је незванично потврђено да постоји бојазан за безбједност Милатовића. Посебно након инцидента на Цетињу, за који још нико није процесуиран, као и порука упозорења које стижу у његов изборни штаб.

Милатовић је Ђукановића оптужио да стоји из напада на њега на Цетињу 10. марта. Тада је група грађана, која се првобитно окупила испред Спортског центра гдје је била заказана конвенција Милатовића, прво протестовала, а затим га вријеђала и напала док је улазио у зграду.

Из Управе полиције је након тога саопштено да су процесуирали осам особа због спречавања њихових службеника у вршењу службене дужности уочи промоције Милатовића на Цетињу.

У саопштењу се не наводи да су идентификоване особе које су тада насрнуле на Милатовића. Саопштено је да, у сарадњи са тужилаштвом, раде на идентификацији осталих особа које су учествовале у том догађају и утврђивању евентуалних кривичних дела или прекршаја.

ДПС је осудио напад на Милатовића.

Милатовић је на предсједничким изборима 19. марта освојио 28,92 одсто гласова бирача и пласирао се у други круг избора. Противкандидат ће му бити актуелни шеф државе Мило Ђукановић (ДПС) којег је подржало 35,37 одсто бирача.