latinica  ћирилица
23/03/2023 |  11:32 ⇒ 13:00 | Аутор: Агенције

Захарова: За НАТО варварство над Југославијом нико није одговарао

Прије 24 године САД и њихови савезници варварски су бомбардовали суверену СР Југославију, а да нико није одговарао за очигледне злочине, рекла је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL) -
Марија Захарова (Фото: EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL)

Захарова је истакла да су под циничним изговором хуманитарне интервенције 78 дана авијација и флота НАТО-а бомбардовали градове, уништавали цивилну инфраструктуру, стамбене квартове, болнице, школе, мостове, путнички транспорт, колоне избјеглица.

- Сутра у Русији, па и у цијелом свијету, сви који знају историју и ко извлачи правилне закључке, сјетиће се трагичног датума 24. марта 1999. године, када је почела агресија НАТО-а која је донијела много туге, страдања српском народу, а самој Алијанси срамоту ратних злочина који се не могу опрати - рекла је Захарова.

Она је навела да су НАТО снаге испалиле више од 2.000 ракета, бачено је 14.000 бомби и друге муниције, између осталог, која садржи осиромашени уранијум, онај исти који Велика Британија сматра својим стандардом, преноси "Спутњик".

Захарова је подсјетила да је тај осиромашени уранијум, који је био бачен на тадашњу СР Југославију, заразио велику територију, довео до великог раста брија обољелих међу становништвом, па и међу страним војницима на Косову.

- Такозвани западни миротворци нису никога штедјели, од њихових руку погинуло је на стотине припадника снага безбједности, више од 2.000 цивила, укључујући 88 дјеце - истакла је Захарова.

Она је нагласила да једина оцјена овдје може бити да је извршен акт агресије, погажени принципи међународног права, проглашено безакоње законом.

- Притом, када и гдје треба употребити силу само Вашингтон може да одлучи. Он претендује на улогу највише инстанце супротно свим законским и моралним основама, осим дрскости, грубости и апсолутне некажњивости - истакла је портпарол руског Министарства спољних послова.

Ипак, како тврди Захарова, Запад још није у потпуности схватио све посљедице ове агресије по међународну и европску архитектуру безбједности.

- Тамо су убјеђени /или се бар праве/ да су се током НАТО агресије на Србију борили за слободу и демократију, покушавајући да учине услугу човечанству, а заправо су довели до великог броја људских жртава и масовног уништења, за које још нико није одговарао. Нико није одговарао за очигледне злочине - додала је Захарова.

Сутра се навршавају 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.