latinica  ћирилица
23/03/2023 |  11:40 ⇒ 11:47 | Аутор: РТРС

Нешић са Вархељијем и Јохансовом: Јачати сарадњу са ЕУ и испунити препоруке

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић данас борави у радној посјети Бриселу, коју је започео одвојеним састанцима са комесаром ЕУ за сусједство и проширење Оливером Вархељијем и комесарком ЕУ за унутрашње послове Илвом Јохансон.
Ненад Нешић у Бриселу са Оливером Вархељијем - Фото: Уступљена фотографија
Ненад Нешић у Бриселу са Оливером ВархељијемФото: Уступљена фотографија

У фокусу разговора Нешића и Вархељија био је европски пут БиХ и испуњавање обавеза безбједносног сектора у овој области. Истакнуто је да добијање статуса кандидата БиХ за чланство у ЕУ треба искористити како би се убрзало испуњавање препорука ЕУ и успостављање сарадње са безбједносним агенцијама ЕУ.

Нешић је нагласио да је за безбједну и стабилну будућност региона од пресудног значаја да се убрза европски пут БиХ.

- Договорени политички циљ Савјета министара у овом мандату је рад на прикључењу ЕУ и наш кабинет се према томе опходи изузетно озбиљно и посвећено. Као министар безбједности инсистирам на једином могућем путу ка ЕУ – путем договора, компромиса, разговора и конкретних резултата а све то уз поштовање Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ - казао је Нешић.

Нешић је информисао комесара Вархељија да су отклоњене и посљедње препреке за успоставу пуне оперативне сарадње са ЕВРОПОЛ-ом, која ће бити озваничена отварањем канцеларије Контакт тачке у Министарству безбједности у мају и слањем официра за везу са ЕВРОПОЛ-ом у Хаг.

Такођер, разговарано је о успостављању сарадње са ФРОНТЕКС-ом, те је изражен оптимизам у погледу потписивања споразума о сарадњи и са овом ЕУ агенцијом.

Са комесарком Јохансон посебна пажња је посвећена управљању миграцијама и повратка миграната у земље поријекла. Нешић је нагласио да је БиХ опредјељена за интензивнију сарадњу са земаљама Западног Балкана и са Европском унијом у приступу управљања миграцијама, посебно на плану спречавања илегалних миграција и заједничке борбе против организованих криминалних група.

Такође разговарано је о заједничкој борби против тероризма, превенције и борбе против насилног екстремизма као и сарадње и јачања борбе против организованог криминала и корупције.