latinica  ћирилица
23/03/2023 |  11:51 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

ВСТС БиХ: Именовани носиоци правосудних функција

Високи судски и тужилачки савјет БиХ данас је именовао носиоце правосудних функција у БиХ који ће на дужност ступити 10. априла.
ВСТС, илустрација - Фото: РТРС
ВСТС, илустрацијаФото: РТРС

На нивоу Републике Српске, именовани су Дијана Стевановић за судију Основног суда у Бијељини, Небојша Врховац за судију Основног суда у Прњавору, Бојан Добрњац за судију Основног суда у Котор Варошу и Дарко Мијатовић на позицију судије Основног суда у Власеници.

У Федерације БиХ именовани су Дантес Самарџић за судију Општинског суда у Бихаћу, те Канита Кукић и Ања Лаштро за судије Општинског суда у Сарајеву.

За судије Општинског суда у Зеници именовани су Адмир Салетовић, Една Мујкановић и Лејла Хаџимахмутовић.

Именована је и Дијана Азапагић на позицију тужиоца Тужилаштва Брчко дистрикта.

При доношењу одлуке о именовању, ВСТС БиХ је узео у обзир критерије попут стручног знања, радног искуства и радних резултата, стручне способности засноване на досадашњим резултатима у каријери, способности да непристрано, савјесно, марљиво, одлучно и одговорно обавља дужности у оквиру функције за коју се пријављује, односа са радним колегама, понашања ван посла, професионалне непристраности и угледа.

При именовању, ВСТС БиХ примјењује одговарајуће уставне одредбе којима се уређују једнака права и заступљеност конститутивних народа и осталих, те поштује равномјерну заступљеност полова.