latinica  ћирилица
23/03/2023 |  12:46 | Аутор: СРНА

Шулић: Уна бисер Европе, приоритет питање "Трговске горе"

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је ће приоритет у његовом раду бити рјешавање кључног проблема намјере Хрватске да на Трговској гори, у непосредној близини Новог Града, изгради одлагалиште нуклеарног отпада.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

Шулић је рекао у интервјуу Срни да су угрожено становништво, али и ријека Уна, за коју истиче да није само ријеч о бисеру Републике Српске, већ Европе.

- Жао ми је што имамо тај проблем. На основу иницијативе Владе Републике Српске радили смо на заштити Уне, доносили смо и друге одлуке у Народној скупштини. Имали смо дипломатску офанзиву предсједника Српске Милорада Додика, наставила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, као што су радили тада и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и министар Сташа Кошарац да се са партнерима у Хрватској нађе друго рјешење и да одлагалиште не буде на Трговској гори - навео је Шулић.

Он је рекао да је питање одлагалишта нуклеарног отпада у бившој касарни Черкезовац на Трговској гори у Хрватској једино око којег постоји потпуни консензус у БиХ, односно свих политичких представника и удружења у Српској и ФБиХ.

Шулић је подсјетио да је прије три године учествовао у кампањи да се спријечи изградња одлагалишта.

- Прије три године сам снимио видео како пијем воду из Уне. То значи да је ријека у потпуности чиста и да је питка. Замислите ако у близини направите нуклеарно одлагалиште, питање је да ли ће бити ријека и за купање - рекао је Шулић.

Осим дипломатских активности, Шулић је навео да ће радити на промоцији туристичких потенцијала на западу Републике Српске, с посебном пажњом на Уну и њена богатства.

- Наставићу даље да ову тему заговарам у јавности. Борићу се са другим политичким представницима да се са свим дозвољеним средствима и дипломатским путем изборимо да Хрватска одустане од изградње нуклеарног одлагалишта на Трговској гори - навео је Шулић.

РЕКОРДАН ВРОЈ НОЋЕЊА 2022. ГОДИНЕ, ДОДАТНО РАДИТИ ЗА БОЉИ РЕЗУЛТАТ

Када је ријеч о броју посјетилаца у Републици Српској, министар трговине и туризма подсјетио је да је прошла година била рекордна када је ријеч о броју ноћења, те навео да је премашен број од милион. Жеља је да се тренд настави и да се, осим на југу Српске и на Јахорини, отвара простор за развој додатних садржаја који би привукли туристе.

"Зимски туризам је развијен. Имали смо на почетку године недостатак снијега на планинама, што се негативно одразило на посјете. Српска ће наставити да ради на промоцији зимског туризма. Имамо пројекат Игришта, као и пројекат који је покренуо предсједник Републике Српске Милорад Додик - а то је Мањача, као један нови туристички потенцијал", навео је Шулић.

Министар трговине и туризма изјавио је да Српска има шта да понуди и да се они који једном дођу у посјету, увијек радо враћају, и да није ријеч само о туристима из региона, већ да су поједине локације постале познате широм Европе.

"Задатак нам је да придобијемо људе да први пут дођу. Свако ко дође у Републику Српску ће се враћати", рекао је Шулић.

Он је подсјетио на развијену стратегију развоја туризма, као и на план Туристичке организације Републике Српске за 2023. годину, а који се односи на промоцију туристичких потенцијала.

"Сигуран сам да ћемо на крају године моћи разговарати о томе да смо у овој години остварили и већи број долазака и ноћења туриста из свих дијелова свијета", рекао је Шулић.

У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ ГОДИНЕ ЗАКОН О БОРАВИШНОЈ ТАКСИ

Када је ријеч о смјештајним капацитетима, Шулић је подсјетио на проблем илегалног смјештаја и навео да би у другој половини ове године требало да буде донесен закон о боравишној такси. Важно је прије тога остварити сарадњу са пословном заједницом у чијем је интересу доношење овог документа.

- Сигуран сам да ћемо провести широку расправу прије доношења нацрта и укључићемо све релевантне представнике организација на које се односе ова законска рјешења. Желимо да дођемо спремни у Народну скупштину Републике Српске са нацртом, а да онда у јавној расправи додатно направимо још бољи приједлог поменутог закона - истакао је Шулић.

Осим регулисања боравишне таксе, односно обавеза за пружаоце поменутих услуга, ресорни министар је навео да ће се додатно уредити област рафтинга, али и изнајмљивања аутомобила.

- Желимо да и људима који се баве тим областима дамо подршку из овог министарства и да оне, који квалитетно раде, закон и правилници препознају. На тај начин ћемо доћи и до иностраних туриста - рекао је Шулић.

У наредном периоду о овим темама министар је најавио разговоре са градоначелницима и начелницима у Републици Српској и истакао да је Министарство трговине и туризма пријатељ и ослонац оних који се баве послом из ове дјелатности.

ВАУЧЕРИ СЕ НЕЋЕ УКИДАТИ

Када је ријеч о ваучерима, које је увела Влада Републике Српске за промоцију домаћих туристичких дестинација за вријеме пандемије, Шулић је рекао да се неће укидати и нагласио да је на тај начин Влада помогла и туристе, али и раднике у тој области.

- Влада Републике Српске је издвојила шест милиона марака за сектор туризма и угоститељства - додао је Шулић.

ТРГОВЦИ ДА НЕ ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈУ СИТУАЦИЈУ, ПОЈАЧАТИ КОНТРОЛУ ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА

Када је ријеч о трговини, Шулић је подсјетио да је прије двије године донесена одлука о ограничењу маржи на основне животне намирнице, те додао да је на основу тога Инспекторат казнио неодговорне.

Шулић је изразио наду да трговци основним животним намирницама, те нафтом и нафтним дериватима неће искориштавати ситуацију за додатну и незакониту зараду.

- Ми ћемо наставити даље заједно са и предсједиком Владе Радованом Вишковићем и предсједником Републике Српске Милорадом Додиком да у јавном просотру заговарамо поштовање одлука Владе, а заједно са Инспекторатом ћемо радити на појачавању контроле привредних субјеката - истакао је Шулић.

Он је рекао да је, обављајући дужност посланика и потпредсједника Народне скупштине, учествовао у доношењу бројних закона, али да ће као и до сада приоритет у његовом раду бити човјек.

- Сматрам да Министарство трговине и туризма директно или индиректно укључује све грађане Републике Српске. Већ сам одржао секторске састанке, угостио сам и представнике Туристичке организације Републике Српске. Циљ ми је да се упознам са свим проблемима и изазовима, те да их заједно рјешавамо у наредном периоду - закључио је Шулић.