latinica  ћирилица
23/03/2023 |  13:19 | Аутор: СРНА

Муњиза се изјаснио да није крив за уцјену руководиоца ИРБ-а

Марко Муњиза из Приједора изјаснио се данас пред Основним судом у овом граду да није крив за кривично дјело уцјена на штету вршиоца дужности директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражена Врховца.
Приједор-зграда суда и тужилаштва - Фото: РТРС
Приједор-зграда суда и тужилаштваФото: РТРС

- Своју невиност бранићу у поступку - додао је Муњиза.

Рочиште за изјашњење о кривици водио је судија Предраг Тепић, а Окружно јавно тужилаштво Приједор заступао је тужилац Срђан Матијаш, док браниоци оптуженог нису били присутни.

У оптужници Окружног јавног тужилаштва Приједор наводи се да је Муњиза у јануару прошле године запријетио Врховцу да ће наставити изношење одређених информација и објављивање нових чланака уколико га не запосли у Агенцији за истраге и заштиту БиХ или му, умјесто тога, не да 100.000 КМ.

Оштећени је 27. јануара 2022. предао оптуженом 10.000 КМ аванса у претходно обиљеженим новчаницама, а непосредно након примопредаје припадници Управе за организовани и тешки криминалитет ухапсили су Муњизу који је провео мјесец дана у притвору.

Кривичним закоником Републике Српске прописана је казна затвора од шест мјесеци до пет година за онога ко, у намјери да себи прибави противправну имовинску корист, запријети другом да ће против њега и њему блиских лица открити нешто што би шкодило њиховој части и угледу и тиме га принуди да нешто учини на штету своје имовине.