latinica  ћирилица
23/03/2023 |  13:40 | Аутор: РТРС

Интегрисани информациони систем користи више од 800 здравствених установа

Интегрисани здравствени информациони систем тренутно се користи на више од 800 локација у Републици Српској, односно у јавним и приватним здравственим установама, домовима здравља и апотекама који имају уговор са Фондом здравственог осигурања Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из ФЗО Српске су истакли да је од 2021. године евидентирано 14,7 милиона посјета ИЗИС-у на примарном нивоу, реализовано 13,5 милиона електронских рецепата, те креирано 6,2 милиона упутница и 1,6 милиона налаза.

Од ове године у употреби су само електронске здравствене књижице које је до сада преузело 892.000 осигураника.

ИЗИС подразумијева и коришћење електронских картона, рецепата и упутница, а из Фонда наводе да су електронски рецепти знатно убрзали процедуру прописивања.

- Пацијенти који примају континуирану терапију, а ослобођени су плаћања партиципације, уз електронску картицу могу подићи терапију у апотеци и не морају ићи код породичног љекара - рекли су у Фонду здравственог осигурања Српске.

Досадашњи картони пацијената замијењени су електронским здравственим картонима, који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени.