latinica  ћирилица
23/03/2023 |  13:47 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Кина: У Пекингу отворен Међународни форум о демократији

Други међународни форум о демократији, "Заједничке људске вриједности", који окупља преко 300 гостију из 100 земаља, отворен је данас у Пекингу.
Пекинг - Фото: РТРС
ПекингФото: РТРС

Уочи америчког "Самита за демократију", јавне осуде америчке демократије, од стране на Форуму у Пекингу

Преко 300 гостију из више од 100 земаља учествовало у дискусијама о различитим облицима демократије. Међу њима и неке од земаља Западног Балкана. На кинеском Форуму демократије учествује и Србија чији је учесник бивши предсједник Србије и предсједник националног Савјета за координацију и сарадњу са Русијом и Кином, Томислав Николић.

Разговарајући о поријеклу, облицима и дјелотворности вишеструких демократских система, главни говорници на церемонији отварања подијелили су консензус да истинску демократију карактеришу дијалог, међусобно поштовање и узајамно учење.

Ли Шулеј, члан Политичког бироа Централног комитета Комунистичке партије Кине и шеф Одјела за јавност Централног комитета КПК, рекао је у свом уводном говору да је демократија заједничка људска вриједност, универзални циљ који слиједе све земље које траже модернизацију и темељ на којем почиње изградња глобалне заједнице заједничке будућности.

Ли је нагласио да земље треба да траже заједнички језик, да оставе разлике по страни, поштују пут сваке земље ка демократији, додајући, да о томе да ли је нека земља демократска или не, не може да суди неколико земаља свијета.

- Наметање своје демократије другим земљама или подстицање конфронтације под маском демократије против ауторитарности је штетно и заправо гази идеју саме демократије - рекао је Ли, додајући да посматрајући тренутни глобални пејзаж, демократија, правичност, једнакост и правда још су далеко од остварења.

Каже, одређене велике силе држе унилатерализма.

- Одређене велике силе држе унилатерализма, постављају властита правила изнад укупног међународног интереса и поретка, намећу екстремни притисак да обуздају друге земље, што заједно представља озбиљну пријетњу стабилности регионалне и глобалне сигурности - рекао је Ли.

Како Ли додаје, права препрека која кочи демократски  циљ човјечанства нису различити облици демократије, већ ароганција и предрасуде одређене земље према истраживању демократије других земаља и наметању сопствене

Према Ду Жанјуану, предсједнику кинеске међународне групације за комуникације, недавно истраживање које је спровела Академија за савремену Кину и свјетске студије показује да се људи у 23 земље на пет континената углавном слажу с идејом да свака земља треба да изабере модел демократије и модернизацију која одговара њеним националним условима.

Негирајући америчку демократију, поједине земље данас јавно одбиле учешће на "Самиту демократије САД-а"

Политичари и научници из више земаља, укључујући Шпанију, Јапан, Замбију, Тајланд, САД и Велику Британију, позвани су да одрже главне говоре на церемонији отварања, овогодишњег форума, како би изнијели своје ставове о демократији.

Многи стручњаци су похвално говорили о Кини која је зацртала свој пут демократије и хвалили кинеска достигнућа у економском развоју и смањењу сиромаштва. Међутим, од појединих главних говорника није изостала осуда америчког начина демократије.

Шин Бо,потпредсјендик кинеске Медија групе, рекао да инциденти, као што су испадање токсичног воза из шина у Охају, дјечји рад и полицијско насиље над Афроамериканцима, показују да САД одступају од демократије, иако неки у САД-у, своју земљу описују као "свјетионик демократије".

Фред Мембе, предсједник Социјалистичке партије Замбије, рекао је да је Кина земља која се развила без колонија, без пљачке било које земље на свијету, без потчињавања ниједног народа на свијету.

- Земље које су експлоатисале и понижавале афрички народ, сада долазе да их уче демократији, то је ароганција империјализма и расизма - рекао Мембе осврћући се на чињеницу да ће се крајем марта у Замбији одржати конференција о демократији коју ће водити САД.

У свом говору на церемонији отварања, демократију САД-а није поштедио, ни предсједник пакистанског Сенатског одбора за одбрану, Мушахин Хусеин Сајед.

- Следеће седмице се одржава такозвани демократски самит у организацији САД-а, Пакистан је позван али одбили смо учешће, јер то није самит о демократији већ о наоружавању демократије и људских права - рекао је Сајед.

Од 29. до 30. марта, САД ће заједно са још неколико земаља бити домаћин Самита за демократију, догађаја који је често од неистомишљеника САД-а, критикован више као окупљање "табора интереса".

Новинар из Кине за РТРС: Бранка Кесић