latinica  ћирилица
23/03/2023 |  15:56 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Влада Српске усвојила информацију о изради Стратегије одрживог развоја

Влада Републике Српске на данашњој сједници усвојила је информацију о процесу израде Стратегије одрживог развоја за период 2024-2030, коју је сачинио Извршни тим у којој је наведен план и временски оквир за израду овог документа, са утврђеним носиоцима активности.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу се наводи да ће финансијску подршку у изради стратегије пружити Развојни програм УН, Влада Словачке и Словачка развојна агенција путем УНДП-а.

У току су преговори и са другим донаторима који ће подржати Владу Српске у изради стратегије која ће представљати кровни и најважнији документ у области стратешког планирања и управљања развојем, те ће бити основ за израду свих других секторских и развојних стратегија на републичком и локалном нивоу, истиче се у саопштењу.

Наглашено је да ће се у првој фази израде документа приступити изради Стратешке платформе, а на основу извршене ситуационе анализе и утврђених праваца развоја приступиће се именовању радних група и подгрупа које ће чинити представници републичких органа управе и јединица локалне самоуправе.

Планирано је да се наведена фаза оконча до краја јуна, након чега ће се приступити спровођењу јавних консултација путем организовања регионалних промотивних догађаја на којима ће сви заинтересовани учесници моћи изнијети своје коментаре и запажања.

Из Владе појашњавају да се након тога наставља рад у оквиру утврђених области и радних група и подгрупа - одређивање приоритета и мјера у оквиру стратешких циљева и одређивање индикатора за праћење, одређивање кључних стратешких пројеката.

Након тога, предвиђен је још један круг јавних консултација гдје ће заинтересована јавност имати прилику да упути коментаре на документ.

Планирано је да документ буде завршен до краја фебруара 2024. године, након чега ће се упутити у Народну скупштину Републике Српске на разматрање и усвајање.