latinica  ћирилица
23/03/2023 |  16:00 ⇒ 16:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Широм Француске протести против пензионе реформе

Демонстранти љути на предсједника Француске Емануела Макрона и његов план да подигне старосну границу за пензију блокирали су приступ терминалу аеродрома у Паризу, сједили на жељезничким шинама, сукобили се са полицијом и бацали пројектиле на полицијску станицу током данашњих демонстрација одржаних широм Француске.
Протести у Марсељу (Фото: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO) -
Протести у Марсељу (Фото: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO)

Полиција је употријебила сузавац да би растјерала демонстранте у западном граду Нанту, пренио је Ројтерс. У Рену су користили водене топове, види се на снимцима БФМ ТВ.

Такође, на западу у Лоријену, пројектили које су бацали демонстранти изазвали су мањи пожар у дворишту полицијске станице.
Жерар Дарманин, француски министар унутрашњих послова, написао је на Твитеру да су напади на подпрефектуру и полицијску станицу у Лоријену неприхватљиви.

- У мислима сам са повријеђеним полицајцима. Ова дјела не могу проћи некажњено - истакао је он.

И аеродром Роаси-Шарл де Гол код Париза био је погођен, док су недалеко од Тулуза на југозападу земље, демонстранти запалили гомилу отпада и блокирали саобраћај на аутопуту.

- Постоји много бијеса, ситуација је експлозивна - истакао је лидер синдиката ЦГТ (Се-Же-Те) Филип Мартинез на почетку митинга у Паризу.

Лидери синдиката позвали су на смиреност, али су љути због, како су навели, Макронових провокативних коментара.

Макрон је изјавио да ће закон ступити на снагу до краја године, упоредивши протесте са нападом на амерички Капитол 6. јнуара 2021.

Синдикат средњошколаца (ФИДЛ) саопштио је јутрос да је више од 400 средњих школа тренутно блокирано. То значи да су ученици дошли у школу, али не похађају наставу. ФИДЛ је навео да је то историјско постигнуће.

Француска премијерка Елизабет Борн употребила је прошле недеље специјалну процедуру да прогура непопуларан приједлог закона о реформи пензионог система, којом је старосна граница за одлазак у пуну пензију помјерена за двије године са 62 на 64 у парламенту те земље без гласања.

Предсједник Француске Емануел Макрон је у сриједу саопштио да ће закон ступити на снагу до краја године, упркос порасту незадовољства широм земље.