latinica  ћирилица
23/03/2023 |  16:01 ⇒ 16:30 | Аутор: СРНА

Неопходно организовати тржиште електричне енергије

Генерални директор Независног оператора система у БиХ Немања Пандуревић изјавио је да је неопходно вршити мјерење у реалном времену и организовати тржиште електричне енергије и све то интегрисати у паневропско тржиште.
Електрична енергија - Фото: РТРС
Електрична енергијаФото: РТРС

Пандуревић је рекао за Срну да су ово предуслови који ће подстаћи инвеститоре да улажу у обновљиве изворе енергије јер ће моћи да отимизују своје инвестиције.

Након панела "Улога дистрибуиране производње и улога флексибилности у процесу даљег развоја тржишта електричне енергије и интеграција великог удјела ОИЕ", Пандуревић је рекао да је тема панела била дистрибуирана производња, односно како они утичу на комплетан систем у смислу балансирања.

- Ми смо НОС-у увели модел виртуелних електрана који се заснива на дистрибуираним изворима електричне енергије. Потреба за тиме је настала због скока цијена на тржишту, док су мали произвођачи на дистрибутивном нивоу били везани уговором за електропривреде и њима продају електричну енергију по цијени која је била нижа од оне која се могла остварити на тржишту - рекао је Пандуревић.

Он је навео да су овим хтјели да малим произвођачима омогуће да оптимизују свој профит у складу са својим инвестицијама, да су отворили велепродајно тржиште и омогућили рад на њему.

- У Хрватској се дистрибутивни корисници користе код балансног тржишта и у том сегменту ми то не испуњавамо, јер за то немамо техничке услове, а кад се упостави мјерење у реалном времену, онда ћемо имати услове да такви корисници учествују на балансном тржишту - рекао је Пандуревић.

Он је објаснио да је балансно тржиште оно у коме оператор с једне стране пружа системску услугу свим корисницима, произвођачима, потрошачима, а с друге стране купује помоћне услуге да би изнивелисао ниво потрошње и производње у датом тренутку.

У Требињу је у току четврти Самит енергетике који је окупио више од 700 учесника.