latinica  ћирилица
23/03/2023 |  16:08 ⇒ 16:09 | Аутор: СРНА

Ћиро и ове године вози од Вишеграда до Мокре Горе

Музејско-туристички воз Ћиро и ове године почеће да вози од Вишеграда до Мокре Горе, договорено је на састанку начелника општине Вишеград Младена Ђуревића и представника Жељезница Српске и Србије који је организован поводом успостављања линије ускотрачном пругом.
Воз "Ћиро" - Фото: СРНА
Воз "Ћиро"Фото: СРНА

Ђуревић је оцијенио да постоји добра воља да се и ове године крене са туристичким возом Ћиром нешто раније него претходних година.

Генерални директор Жељезница Републике Српске Слађан Јовић рекао је да ће се радити на томе да сви преузму обавезе из свог домена да би могли пустити у саобраћај Шарганску осмицу која је јединствена у Европи.

- Жељезнице ће преузети одговорност у санирању критичних тачака на пругама с циљем безбједног саобраћаја путника, а ове године планирамо привлачење туриста на подручје Мокре Горе и Вишеграда - истакао је Јовић.

Управник Музејско-туристичког комплекса Шарганска осмица Александра Милутиновић рекла је да је циљ да се интензивирају поласци и да што више туриста путује на тим релацијама.

 - Годинама тежимо ка томе да Чаробни туристички прстен заживи у пуном сјају. Број туриста се повећава сваке године, али због смањених капацитета не успијевамо да превеземо све заинтересоване посјетиоце упркос жељи и потреби да наши гости посјећују Мокру Гору и да се возе дијелом трасе према Вишеграду - истакла је Милутиновићева.

За вријеме вожње пругом у дужини од 25 километара од Мокре Горе до Вишеграда путници имају прилику да сагледају богатство и љепоту природе тог краја, али и да посјете знаменитости као што су мост на Дрини, манастир Добрун и Андрићград.

Возом Носталгија годишње превезе више од 70.000 туриста, од којих велики број странаца.