latinica  ћирилица
23/03/2023 |  17:03 | Аутор: СРНА

Додик: Турска је вјероватно дала држављанство Махмуљину

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Турска вјероватно дала држављанство некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, који је осуђен за злочине над ратним заробљеницима и српским становништвом у Возући и Завидовићима 1995. године.
Милорад Додик (Фото: Б.Здриња) -
Милорад Додик (Фото: Б.Здриња)

- Њему /Махмуљину/ је вјероватно Турска дала држављанство, тако да не испоручује своје грађане, тако се то завршава. Да је Србин, прогањао би га цијели свијет - рекао је Додик новинарима у Прњавору, коментаришући то што је Суд БиХ тек данас затражио од Турске изручење Махмуљина, након што се није јавио на издржавање осмогодишње казне затвора због ратних злочина над ратним заробљеницима и српским становништвом у Возући и Завидовићима.

Додик је нагласио да су то дупли аршини и указао да је Сарајево мјесто негативне перцепције српског народа, мјесто притиска, у којем се стално креирају антисрпске мјере и програми.

- Сад ће неко рећи да су га сасвим случајно пустили да се брани са слободе, да буде у кућном притвору или нешто слично. Наравно, веома намјерно су то урадили и види се на који начин - навео је Додик.

Он је рекао да БиХ нема шансе за заједништво и да је једина тема у будућности како се разићи.

- Овдје се само тражи миран начин на који ћемо се разићи, ништа више, биће боље и Бошњацима, и нама, и Хрватима да нисмо заједно. Од овог заједно немамо корист колика је огромна штета коју сви трпимо сво ово вријеме. Мука која нас одржава у свакодневици не дозвољава да се развијамо, спречава нас - навео је Додик.

Он је истакао да је Сарајево мјесто негативне перцепције српског народа, српских политичара, који Сарајево не виде као мјесто одлуке, већ као мјесто притиска, у којем се стално креирају антисрпске мјере и програми.

- Шта ми имамо од Сарајева осим блокада? Према томе, једина тема у будућности јесте како ћемо се разићи, ништа друго - рекао је Додик.

Суд БиХ затражио је од Турске изручење Сакиба Махмуљина, након што се није јавио на издржавање осмогодишње казне затвора због ратних злочина почињених над ратним заробљеницима и српским становништвом у Возући и Завидовићима 1995. године, потврђено је Срни у овој правосудној институцији.