latinica  ћирилица
23/03/2023 |  17:22 ⇒ 24/03/2023 | 07:15 | Аутор: РТРС

Влада Српске усвојила Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама

Влада Републике Српска данас је у наставку 13. сједнице, који је због скупштинског засједања, почео у 15 часова, усвојила је Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања.
Влада Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
Влада Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Влада Републике Српске констатује да је Република Српска присиљена прекинути сарадњу са дипломатама обје амбасаде, те с тим у вези тражи од институција Републике Српске, представника Републике Српске у заједничким институцијама на нивоу БиХ, органа локалне самоуправе у Републици Српској, као и других јавних органа да не сарађују са амбасадама САД и Велике Британије.

Влада Републике Српске је увјерена да овакво дјеловање амбасада САД и Велике Британије није у складу са званичним политикама САД и Велике Британије према БиХ и става је да прекид сарадње траје све док амбасаде САД и Велике Британије не прекину праксу мијешања у унутрашње ствари у БиХ.

Влада Републике Српске сматра да је обавеза амбасада САД и Велике Британије да се не мијешају у унутрашње ствари других држава што се односи и на Босну и Херцеговину у којој су они само дипломатски представници.

Влада Републике Српске ће обавијестити надлежне институције САД и Велике Британије о прекиду сарадње са амбасадама САД и Велике Британије због њиховог антидејтонског дјеловања и кршења међународног права, Повеље Уједињених нација и Бечке конвенције о дипломатским односима.

Влада Републике Српске ће Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања и закључак доставити Народној скупштини Републике Српске - стоји у саопштењу Владе Српске.