latinica  ћирилица
23/03/2023 |  17:26 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Утврђен Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација

Влада Републике Српске данас је, у наставку 13. сједнице, утврдила и Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Закон о удружењима и фондацијама Републике Српске уредио је питања оснивања, поступак регистрације, унутрашњу организацију и престанак рада, с тим да област јавности рада није регулисао.

- Република Српска до данас није уредила посебним законом област јавности рада непрофитних организација, њихово политичко дјеловање, објављивање финансијских извјештаја, вођење пословних књига као и надзор над законитошћу рада и остале одредбе о раду непрофитних организација - каже се у саопштењу.

Непостојањем закона којим се прописује област јавности рада непрофитних организација, њихово политичко дјеловање, објављивање финансијских извјештаја, вођење пословних књига као и надзор над законитошћу рада и остале одредбе о раду непрофитних организација, стварају се претпоставке за урушавање правног система и уставног уређења Републике Српске и чине штетне посљедице на рад органа и организација Републике Српске - истиче се у саопштењу..