latinica  ћирилица
23/03/2023 |  18:48 ⇒ 18:48 | Аутор: СРНА

Уставни суд: Шмитове измјене уставне, одбачен захтјев Комшића и Џаферовића

Уставни суд БиХ утврдио је, одлучујући о захтјеву Жељка Комшића и Шефика Џаферовића за оцјену уставности, да су у складу са одредбама Устава БиХ амандмани на Устав Федерације БиХ и измјене Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит одлукама 2. октобра 2022. године.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Уставни суд БиХ је, одлучујући о захтјеву Комшића и Џаферовића за оцјену уставности амандмана на Устав ФБиХ и Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, утврдио да су амандмани и измјене Изборног закона у складу са одребама Устава БиХ и Протокола број 12 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, те одредбама Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације и Међународног пакта о грађанским и политичким правима.

Из Уставног суда БиХ саопштено је да ће ова одлука бити објављена након што судије које су најавиле издвојена мишљења доставе своја мишљења, а најкасније у року од 15 дана, у складу са одребама Правила Уставног суда БиХ.

Уставни суд је на данашњој сједници, одлучујући о захтјеву Суда БиХ за оцјену уставности Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, утврдио да оспорени закон није у складу с релевантним одредбама Устава БиХ, Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода и Међународног пакта о грађанским и политичким правима због тога што не садржи одредбе о праву на трошкове смјештаја и накнаду за одвојени живот за стручно особље у правосудним институцијама БиХ.

На данашњој сједници је Уставни суд БиХ, одлучујући о захтјеву седам делегата Вијећа народа Републике Српске за оцјену уставности одредаба Закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању и Закона о основном васпитању и образовању, Закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, утврдио да су оспорени чланови цитираних закона у дијелу у којем се прописује Светосавска награда у складу са принципом конститутивности народа из Преамбуле Устава БиХ, као и са правом на забрану дискриминације.

Одлучујући о захтјеву Апелационог суда Брчко дистрикта за оцјену уставности Закона о поступку оцјене усклађености правних аката Брчко дистрикта Уставни суд БиХ утврдио је да непостојање правних одредаба о делегацији надлежности у Закону о поступку оцјене усклађености правних аката Брчко дистрикта није супротно одребама Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Уставни суд је у апелацији Кенана Чустовића закључио да су основани апелантови наводи о повреди права на личну слободу и безбједност јер апеланту у поступку контроле оправданости притвора, након потврђивања оптужнице, није омогућено да у "разумним интервалима" буде лично саслушан пред вијећем Кантоналног суда у Сарајеву које одлучује о његовом притвору.

По апелацији А.Х. Уставни суд је закључио да постоји кршење права на суђење у разумном року када у поступку у којем су одређене привремене мјере осигурања имовинске користи, који је у закону одређен као хитан, Врховни суд ФБиХ није показао потребну ажурност приликом одлучивања о апелантовој жалби против првостепеног рјешења.

Одлучујући по апелацији Енергоинвест ТПО Јајце Уставни суд БиХ је закључио да постоји повреда права на имовину када у околностима конкретног случаја мијешање у апелантово право на имовину, иако законито и у служби легитимног циља, за апеланта резултира претјераним теретом који се не може оправдати легитимним циљем.

У конкретном случају Општински суд у Јајцу пропустио је да размотри да ли је извршење могуће спровести другачијом, погоднијом и мање теретном мјером за апеланта.

Све одлуке усвојене на пленарној сједници биће достављене подносиоцима апелантима у року од мјесец дана и објављене у што краћем року на интернет страници Уставног суда БиХ.