latinica  ћирилица
23/03/2023 |  19:31 | Аутор: СРНА

Којић: Одлука о прекиду сарадње заснована на реалним основама

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је одлука Владе Републике Српске о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања заснована на реалним основама и да ће је у потпуности поштовати.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао за Срну да је након свих активности амбасада САД и Велике Британије неколико година уназад дошла одлука Владе Српске која је потпуно реална и рационална да се прекину сви односи са званичним представницима ових амбасада.

- Као посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нећу имати никакву врсту контакта са било ким из амбасада САД и Велике Британије, у потпуности ћу поштовати одлуку Владе, посебноз јер је заснована на реалним основама - рекао је Којић.

Он је подсјетио да је и раније говорио да у озбиљним државама, у односу на државну заједницу БиХ, активности које проводе дипломате које се односе на рушење уставног поретка и непоштовање Устава државе у којој врше своју дипломатску активност буду протјерани.

- Оно што се могло урадити у односу на уставне надлежности јесте да Влада донесе овакву одлуку. Зна се да се на нивоу БиХ сигурно не може постићи сагласност да протјерамо америчке и британске дипломате, јер све оно што они раде искључиво је у интересу бошњачког народа а на штету српског народа, те се никада не би могла постићи таква врста консензуса - рекао је Којић.

Он је напоменуо да једино што је преостало да Влада Републике Српске донесе овакву одлуку и да сви који су на посланичким позицијама, у извршној власти и другим институцијама поштују ову одлуку.

- Одлуке Владе за све нас су обавезујуће - додао је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Влада Републике Српска усвојила је данас Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања.

- Влада Српске констатује да је Српска присиљена прекинути сарадњу са дипломатама обје амбасаде, те у вези с тим тражи од институција, представника Српске у заједничким институцијама на нивоу БиХ, органа локалне самоуправе у Републици Српској, као и других јавних органа да не сарађују са амбасадама САД и Велике Британије - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.