latinica  ћирилица
23/03/2023 |  20:03 | Аутор: РТРС

У Палати Србија премијерно приказан филм "Досије Косово – Жута кућа" (ФОТО)

Премијера филма "Досије Косово – Жута кућа" организована је вечерас у Палати Србија, а приказивању тог филма присуствоваил су предсједник парламента Владимир Орлић и бројни министри међу којима Ивица Дачић, Маја Гојковић, Дарија Кисић, Бранко Ружић, Томислав Жигманов и Братислав Гашић.
Премијера филма "Досије Косово – Жута кућа" (Фото: Танјуг/ Андреј Пап) -
Премијера филма "Досије Косово – Жута кућа" (Фото: Танјуг/ Андреј Пап)

Филм чији је аутор Слађана Зарић, а који је снимљен у сарадњи РТС-а и Министарства унутрашњих послова, премијерно је приказан у оквиру обиљежавања 24 године од почетка НАТО агресије на Србију.

Том приком министар унутрашњих послова Братислав Гашић нагласио је да је филм "Жута кућа" још један начин да подсјетимо на страдања, страхоте, ужасе, зло кроз које је прошао српски народ, да покажемо истину да се српски народ борио за очување огњишта и сваки грумен своје земље.

- Ако говоримо о томе толико гласно чинимо се да се такве страхоте не понове. Ако нешто не смијемо да заборавимо то је страдање нашег народа. Не смијемо заборавити бол дјеце, њихових родитеља, браће и сестара - рекао је Гашић и подсјетио да Србија има богату историју, али и историју страдања, поготово током 20 вијека.

Захваљујући Александру Вучићу држава је посвећена сјећању на највећа страдања, јер то су, како је додао, наш дуг и обавеза да покажемо да се сјећамо оних који су знали колико су важни слобода и мир.

Његовање културе сјећања предуслов је за опстанак и будућност Србије, рекао је Гашић прије пројекције филма.

Ауторка филма Слађана Зарић (Фото: Танјуг/ Андреј Пап)

Филм је урађен је на основу истраживања Дика Мартија и извјештаја који је усвојен у Парламентарној скупштини Савјета Европе, као и на једном Унмиковом документу из 2003. године, у којем су дате изјаве свједока, бивших припадника тзв. ОВК који су имали директна или индиректна сазнања како о транспортовању Срба у Албанију, тако и о трговини њиховим органима.

Зарић је раније подсјетила да је након извјештаја Дика Мартија, спроведена и прилично опсежна истрага којом је руководио специјални тужилац Клинт Вилијамсон, а којом су потврђени Мартијеви наводи.

- То је тешка и трагична прича о судбини киднапованих људи, атмосфери која је владала послије 10. јуна 1999, прича о правди која је била селективна. Људи су киднаповани на улици, на радном мјесту, имали смо чак и случајеве да су киднаповани љекари испред болнице, студент стоматологије који је радио у хитној помоћи, и то се дешавало пред контингентом Кфора који је тада био присутан - навела је ауторка филма.

Према документима, нестало је, страдало или убијено више од хиљаду људи, од којих је више од 700 Срба. За судбину њих 400 се не зна до данас. Међу жртвама су били и Албанци који нису били лојални тзв. ОВК.

Зарић је подсјетила и да је један број Срба одмах по киднаповању на Косову убијан, дио је вођен у импровизоване логоре којих је на Косову 1999. године, а гдје је најстрашније било у јуну, јулу и августу.

- Када је пред очима међународне заједнице постало ризично, јер ја не могу да кажем да Кфор те нестале није тражио, тзв. ОВК је почео да их транспортује у Албанију - навела Зарићева која је и аутор филма "Ратне приче са Кошара" - који представља захвалност херојима из 1999. године.

Филм ће након премијере у Палати Србија, којој су присуствовали и министар Зоран Гајић, Даница Грујичић, Ђорђе Миличевић, представници Канцеларије за Косово и Метохију на челу са Петром Петковићем, СПЦ, саветници, породице жртава, као и несталих, бити приказан и на РТС-у, у 21 сат.