latinica  ћирилица
23/03/2023 |  20:49 ⇒ 21:34 | Аутор: СРНА

Сљедеће седмице почиње премјештање нуклеарног отпада из електране Кршко

Хрватски фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране Кршко са сједиштем у Загребу објавио је данас да ће у електрани сљедеће седмице почети премјештање истрошених горивих елемената из базена (мокрог складишта) у суво складиште.
Нуклеарна електрана Кршко (Фото:  EPA/STRINGER) -
Нуклеарна електрана Кршко (Фото: EPA/STRINGER)

Објашњено је да ће до јесени ове године у суво складиште бити премјештено 16 спремника у којима ће бити 592 истрошена горива елемента.

- Увођењем сувог складишта омогућено је продужење погонског вијека електране, те сигурно складиштење истрошеног нуклеарног горива по потреби наредних 100 година - наводе из Фонда.

Раније је словеначко Министарство за околину и простор завршило поступак процјене утицаја Нуклеарне електране "Кршко" на околину и 13. јануара издало сагласност за продужење погонског вијека за додатних 20 година, до 2043. године.

Нуклеарна електрана Кршко у погону је од 1981. године, од 1982. године погон је у пуној снази, а од 1983. године је у комерцијалном погону.

Нуклеарна електрана Кршко изграђена је средствима хрватских и словеначких електропривредних организација, обје државе користе електричну енергију.

Нуклеарна електрана Кршко је заједнички производни објекат који годишње покрива око 20 одсто потреба Словеније и 16 одсто потреба Хрватске за електричном енергијом.

Хрватска има обавезу збринути половину радиоактивног отпада из Нуклеарне електране Кршко за шта је одабрана локација Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада, у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, као и око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.