latinica  ћирилица
24/03/2023 |  07:55 ⇒ 09:00 | Аутор: СРНА

Клокић: Конференција "Отворени Балкан" 5. априла у Бањалуци

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић најавио је одржавање међународне конференције "Отворени Балкан" 5. априла у Бањалуци на којој би требало да се окупе представници земаља које су чланице те иницијативе из домена привреде и политике.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

- То организујемо заједно са Удружењем младих економиста са којима имамо традиционално добру сарадњу, а очекује се долазак представника Србије, Сјеверне Македоније и Црне Горе - рекао је Клокић у интервјуу Срни.

Он је навео да је раније одржан састанак са власником једне њемачке компаније која планира на подручју Прњавора инвестицију нешто већу од 50 милиона евра и да се половином априла или почетком маја очекује потписивање меморандума о сарадњи те компаније, општине Прњавор и Владе Српске.

Клокић је навео да је ријеч о компанији из сектора аутоиндустрије која послује у више земаља са више од 10.000 запослених, која планира да у Српској у петогодишњем периоду запосли око 800 радника.

ПРВИХ СТО ДАНА - АНАЛИЗА РАДА ПРЕДСТАВНИШТАВА СРПСКЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Према његовим ријечима, у првих 100 дана рада Владе Српске почеле су, на основу експозеа премијера Радована Вишковића, активности у вези са анализом рада представништава Српске у иностранству.

Он је рекао да је именована радна група која треба да уради ту анализу и да је још остало анализирати рад Представништва Српске у САД.

- То се ради са становишта шта је све потребно урадити да се унаприједи њихов рад. Након тога ћемо информисати Владу Српске која ће донијети одређене закључке и обавезе како да шефови представништава још боље презентују Српску - рекао је Клокић.

Он је додао да се планира и одржавање међунардне конференције у оквиру Јадранско-јонске иницијативе, којом сада предсједава БиХ, а која је првобитно требала да буде одржана у марту, али је пролонгирана за крај априла или почетком маја. На том скупу би требало да буде разматрана имплементација одрживог развоја из програма УН за земље чланице те иницијативе.

Клокић је рекао да је Министарство за за европске интеграције и међународну сарадњу координисало усвајањем ИПА три програма за прошлу годину, као и израдом плана за пакет енергетске подршке, на основу којег је Европска комисија обезбиједила 70 милиона евра за читаву БиХ.

Од тога, додао је он, трећина припада Српској као подршка енергетским купцима који су погођени повећањем цијене електричне енергије, гдје се процјењује да је између 55.000-60.000 тих лица у Српској.

ПОДРШКА ТУРНИРУ "СРПСКА ОПЕН"

Клокић је, према ранијој одлуци премијера, водио и Министарство породице, омладине и спорта и ту је као најзначајнију активност навео имплементацију Закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце, гдје је у претходној години постојала одлука Владе Српске о подршци незапосленом родитељу са четворо и више дјеце, а у децембру прошле године је усвојен закон који третира ту област.

- Њих је нешто више од 3.000. Извршене су исплате за јануар и фебруар са припадајућим порезима и доприносима, како то закон регулише - рекао је Клокић.

Клокић је додао да је Министарство породице, омладине и спорта подржало најзначајнији спортски догађај у Српској "Српска опен 2023", који се игра у Бањалуци од 16. до 23. априла, а турнир носи 250 АТП поена.

Он је рекао да је усвојена Омладинска политика за период 2023-2027, а дата је и подршка организацији омладинског европског одбојкашког првенства ове године.

Европско првенство у одбојци за ученике до 18 година биће одржано од 21. до 27. маја у Требињу, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, а предвиђено је учешће око 300 ученика из Европе.