latinica  ћирилица
24/03/2023 |  08:07 ⇒ 11:45 | Аутор: РТРС

Раковић: Американци су по сваку цијену жељели да разбију остатке Југославије (ВИДЕО)

Током НАТО агресије на СР Југославију наши пилоти су показали огромно херојство када су се супротставили много јачем непријатељу, изјавио је историчар Александар Раковић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Раковић је рекао да је прво вече НАТО агресије гледао битку изнад Београда својим очима.

- Наши авиони су узлетјели и над Београдом се видјела битка авиона и пројектила. То прво вече била је хаотична ситуација јер многи нису вјеровали да ће доћи до НАТО агресије. Међутим, када су пале прве ракете на Косово и Метохију, знали смо да за неколико сати долазе на ред Београд, Србија и Црна Гора - нагласио је Раковић. 

Раковић је додао да се добро сјећа и добровољаца из Републике Српске.

- Они су показали велико херојство као и добровољци из Србије који су се борили у Српској и Републици Српској Крајини. Ми смо недјељив народ и логично је да једни другима помажемо. Надам се да више нећемо имати потребу да исказујемо то јединство на бојном пољу - рекао је Раковић. 

Присјећајући се ужаса бомбардовања, Раковић је истакао да је било дана када је крај Београда гдје он живи био жестоко бомбардован.

- Било је много непроспаваних ноћи. Ово што се дешавало у Србији је било страшно. Било је страдалих, уништена је инфраструктура и економија - подсјетио је Раковић.

Коментаришући чињеницу да је НАТО напао СР Југославију без сагласности УН-а Раковић је поручио да то није било изненађење за оне који су пратили ситуацију.

- Американци су по сваку цијену жељели да разбију остатке Југославије и да се обрачунају са српским народом. Они су се у тој деценији осјећали невјероватно силно, мислили су да могу да раде шта желе и нису више имали никакав параван за кршење међународног права. Сад се то њима обија од главу због овога што се дешава у Украјини. Русија се сад позвала на америчку аргументацију, али у своју корист - закључио је Раковић. 

Подсјетимо, на данашњи дан прије 24 године НАТО је започео агресију на СР Југославију у којој је, током 78 дана бомбардовања убијено 2.500, међу којима најмање 79 дјеце.

Дан сјећања на страдале у НАТО агресији биће обиљежен данас у Сомбору, у присуству предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика.

Помен страдалима служиће патријарх српски Порфирије.

Пренос обиљежавања од 18.00 часова пратите на РТРС и нашем порталу.