latinica  ћирилица
24/03/2023 |  08:31 ⇒ 09:51 | Аутор: РТРС

Лазић: Успјешно извршен задатак помоћи из Српске угроженом становништву Турске (ВИДЕО)

Успјешно смо завршили свој задатак и испратили смо конвој помоћи према Турској, уз поруку да Република Српска у свом срцу носи љубав према свим народима, рекао је за наш Јутарњи програм генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Рајко Лазић.
Република Српска шаље 20 камиона помоћи турском народу - Фото: РТРС
Република Српска шаље 20 камиона помоћи турском народуФото: РТРС

- Ми радимо посао, у којем уз помоћ медија Црвени крст долази до јавности. Црвени крст је научио јавност да када се десе несреће, да смо увијек ту, било то наше друшто или неко други. Када се деси акција, радимо мобилизацију ресурса, одмах први дан смо расписали хуманитарни број за унесрећене у земљотресима у Турској - истиче Лазић.

Како он додаје, помоћ коју је Влада Републике Српске одобрила, уз подршку предсједника Српске Милорада Додика достављена је Турску, гдје су они прослиједили ту помоћ угроженима.

- Успјешно смо завршили свој задатак. Испратили смо тај конвој помоћи, уз поруку да Република Српска у свом срцу носи љубав према свим народима - истиче Лазић.

Лазић наводи да су већ на почетку добили листу приоритетних артикала, те да су у складу са том листом и реаговали.

- Дали смо упуте нашим организацијама и прикупили смо помоћ. Брашно, уље, шећер, со, конзервирана храна, све је то било потребно. Отишла је и количина ћебади. Такође, ту је и акција коју смо радили са Поштама Републике Српске - рекао је Лазић.

Када је ријеч о помоћи угроженима у Сирији, Лазић поручује да акција на овом подручју, нажалост није могла да буде реализована.

- Акција није могла да буде реализована на подручју Сирије, јер су јако тешке процедуре допремања робе на подручју Сирије, јер су територије под властима Владе, али један дио је под контролом побуњеника - каже Лазић.

Међутим, како Лазић додаје, уз хуманитарни број који је активиран за помоћ настрадалима у разорним земљотресима у Турској и Сирији, прикупљено је преко 500 хиљада КМ, а реализовала се и акција у којој ће 30 одсто од тог новчаног износа, ићи у Сирију.