latinica  ћирилица
24/03/2023 |  08:38 ⇒ 08:45 | Аутор: Глас Српске

Алексић: Прве пресуде против НАТО-а могуће током ове године

Сваког мјесеца пред Вишим судом у Београду буде подигнуто десетак нових тужби од стране оних који су обољели од рака због НАТО бомбардовања СРЈ осиромашеним уранијумом, изјавио је за адвокат Срђан Алексић из Алексинца.
Срђан Алексић (Фото: Танјуг/ Сава Радовановић) -
Срђан Алексић (Фото: Танјуг/ Сава Радовановић)

Алексић, који заступа људе који су у протеклом периоду обољели од рака, каже за Глас Српске да је овим бомбардовањем у наредних 4,5 милијарди година остављен проблем будућим генерацијама, али и да је Србија у посљедњих двадесетак година постала прва у Европи по броју обољелих од канцера и друга у свијету, што довољно говори да је осиромашени уранијум захватио велику површину и број становника.

- До сада нам се јавило више од 3.500 људи из Србије, а има назнака да би с нама ускоро могли контактирати и обољели из Републике Српске. С обзиром на то да се суди НАТО пакту, све ово иде помало споро. Али и поред тога, очекујем да до првих суђења дође већ током ове године, али и пресуда - каже Алексић.

Алексић је подсјетио да је НАТО признао да је на КиМ употребио 15 тона осиромашеног уранијума и двије тоне на југу Србије у општинама Врање, Бујановац и Прешево.

- У Србији годишње од рака оболи око 30.000 људи, од чега половина умре. Све ово указује да је осиромашени уранијум који је НАТО 1999. године посијао широм Србије, а прије тога и по БиХ, односно Републици Српској, и те­ како утицао на живот и здравље људи на овим просторима - прецизирао је Алексић.

Алексић је напоменуо да су у претходном периоду извршили вјештачење документације у Торину за два клијента.

- Једно се односило на пуковника Драгана Стојчића који је преминуо. Он је 280 дана боравио на КиМ, дијелу територије који је НАТО бомбардовао овом муницијом. У њему је пронађено 500 пута више осиромашеног уранијума него што је минимум, али и присуство двадесетак тешких метала, који изазивају канцер - нагласио је Алексић.

Алексић је упозорио да оваквих случајева има много.

- Напоменуо бих да смо готово сва вјештачења радили у једном од института који се бавио оболијевањем италијанских војника који су током НАТО бомбардовања боравили на просторима КиМ. И њихови резултати су запањујући и застрашујући. Они су открили да је у тијелима тих војника била изузетно висока концентрација осиромашеног уранијума - рекао је Алексић.