latinica  ћирилица
24/03/2023 |  09:02 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

Зарић: "Жута кућа" потресан филм, али потребан нашим нараштајима (ВИДЕО)

У програму Радио-телевизије Србије синоћ је премијерно приказан документарни филм "Жута кућа". О киднапованим Србима са Космета којима су, према извјештају усвојеном у Савјету Европе, након ликвидације вађени органи и продавани на црном тржишту.
Премијера документарног филма "Жута кућа" (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Премијера документарног филма "Жута кућа" (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Ауторка филма Слађана Зарић била је гост нашег Јутарњег програма.

- Велико интересовање јавности је за филм, што је и разумљиво, с обзиром на тему, трговине органима. Било је тешко све то реализовати, агоније породица, које 23 године траже своје најмилије, да нађу смирај. Они слушају свакакве приче, да су их сјекли на живо, у комадиће. Било је потресно - нагласила је Зарићева.

Зарићева наглашава да је трговину људима јако тешко доказати.

- Баш зато сви очекују ту неку правду. Дужност мене као новинара, али и свих медија јесте да причамо о тим људима који су нестали, јер ако их заборавимо, убијамо их по други пут. Треба да их похранимо у колективну свијест сјећања на страдале, јер потребан је нараштајима који долазе, да би схватили тешку историју са ових простора - истакла је Зарићева. 

Филм је преведен и на енглески, али и на албански језик, а у њему глуми и Златан Видовић, глумац из Републике Српске.

Слађана Зарић је урадила више филмова на тему сукоба на Косову, Кошарама, Паштрику, али и Коридор, Сребреничка поља смрти, Досије Косово.