latinica  ћирилица
24/03/2023 |  09:28 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Бећировић о одлуци Владе; Позвао на увођење санкција руководству Српске

Бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић најоштрије је осудио одлуку Владе Републике Српске да се "неовлаштено мијеша у вањску политику БиХ и да доноси трагикомичне одлуке о прекиду односа са дипломатама Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ".
Денис Бећировић (Фото: Предсједништво Босне и Херцеговине) -
Денис Бећировић (Фото: Предсједништво Босне и Херцеговине)

- САД и Велика Британија доказани су пријатељи БиХ, који у континуитету пружају подршку стабилности, безбједности и економском напретку БиХ. Само је БиХ надлежна да уређује вањску политику и она ће наставити сарадњу са нашим савезницима и њиховим дипломатама у БиХ. Након најновије скандалозне одлуке Додиковог режима у Републици Српској, БиХ ће наставити још интензивнију и снажнију сарадњу са Западом - навео је Бећировић.

Позвао је на увођење санкција руководству Српске.

- Позивам земље чланице Европске уније, посебно Њемачку и Француску, као и друге демократске државе, да јавно искажу пуно јединство са САД и Великом Британијом. Крајње је вријеме да политички вазал Путиновог режима Милорад Додик добије јединствен и одлучан одговор Запада и проевроатлантских снага у БиХ - наводи Бећировић.

Каже да је вријеме да се заједно супротставе, како истиче политичком злу, које отворено пријети миру и сигурности свих људи у БиХ и региону.

- За разлику од САД и  Велике Британије, ЕУ још увијек није увела санкције политичком руководству Републике Српске за тешка кршења Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ - саопштио је Бећировић.