latinica  ћирилица
24/03/2023 |  09:48 | Аутор: СРНА

Випотник: Трговска гора - питање опстанка људи

Трговска гора, гдје Хрватска планира да складишти радиоактивни отпад, питање је опстанка становника у 13 општина у сливу ријеке Уне и то неће остати без одговора, поручио је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Випотник је упозорио да су изградњом овог објекта угрожени животи и здравље људи из више градова и општина у Републици Српској и Федерацији БиХ, као и ријека Уна и да тај простор постаје неупотребљив и за развој пољопривреде и туризма, иако је изузетно атрактиван.

Он је истакао да је потенцијално одлагалиште на свега 800 метара пд границе са Републиком Српском, односно са БиХ, што буквално представља свјетски преседан и да тек предстоји права борба против такве намјере Хрватске.

- Срећа па имамо усвојену Стратегију заштите правног интереса БиХ у вези са питањем одлагања на локацији Трговска гора, који даје јасне смјернице за даље поступање у заштити наших права - рекао је Випотник за Еуроблиц.

Он је напоменуо да је од Хрватске тражено да експерти из Српске и БиХ присуствују истраживањима на терену, али да се Хрватска на то оглушила, те очекује да ће случај Трговске горе бити ријешен у духу добросусједских односа.

- Ако се хрватска страна оглуши, вјерујем да ћемо захваљујући правима које као погођена земља имамо на основу међународних конвенција, осујетити њихове намјере да изграде центар на Трговској гори - навео је Випотник.

Ако и то не успије, министар каже да слиједе арбитражни поступци пред међународним судовима, те додаје да не би требало бјежати од аргумента реципрочних мјера.

Говорећи о правном и регулаторном оквиру из своје надлежности, Випотник је истакао да ће ресорно министарство настојати да унаприједи ову област, створи услове за ефикасно, ефективно и економично управљање простором и заштитом животне средине.

Випотник је нагласио да је намјера да се ојача амбијент пословања и конкурентности у области грађења са циљем побољшања квалитета живота сваког појединца и даљег развоја заједнице.

Када је ријеч о климатским промјенама, Випотник је рекао да оне намећу потребу за корјенитим промјенама не само друштвено-економским, него и у понашању сваког појединца.

- Зато ћемо стварати услове за ефикасно коришћење природних ресурса, уз ниске емисије угљеника, форсирати социјалну укљученост и јачати регионалну сарадњу на свим нивоима - рекао је Випотник.