latinica  ћирилица
24/03/2023 |  10:53 ⇒ 10:54 | Аутор: РТРС

Селак: 24. март симбол неправде и агресије, али и српске одлучности и отпора

Поводом 24 године од почетка бомбардовања СР Југославије, предсједник Социјалистичке партије Српске, Горан Селак, изјавио је да 24. март представља симбол кршења међународног права, али исто тако симболише и српску борбу за слободу.
Горан Селак - Фото: РТРС
Горан СелакФото: РТРС

- Агресија на Србију и Црну Гору припремана је и планирана годинама. Тадашњи лидери униполарног свијета, предвођени званичницима НАТО пакта, несумњиво су били на страни албанаца, те су пажљиво припремали терен за извођење агресије. Само српска трезвеност и уставно дјеловања полиције и Војске Југославије одлагали су већ смишљен план за уништење једне слободне земље - изјавио је лидер СПС-а.

Према ријечима Селака, западни моћници су били приморани да измисле коначан повод за започињање агресије на једну суверену земљу, те су за те потребе исценирали случај "Рачак", након којег је НАТО кренуо у обрачун са Србима.

- Незапамћен случај и преседан је извршење агресије на земљу чланицу УН, без сагласности Савјета безбједности. Србија се прије 24 године није могла ослонити на међународно право, већ само на своју храброст, досјетљивост и јуначку традицију, која је знала како се одупријети свјетској сили. Иако је СР Југославија претпила огромне губитке и штету, не смијемо заборавити чињеницу да је због ратних успјеха Војске и полиције осујећена копнена инвазија НАТО пакта - наглашава Селак.

Према подацима Министарства одбране Србије, током ваздушне агресије НАТО убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 дјеце и 1.031 припадник Војске и полиције.

- Иако су српске снаге морале напустити територију Косова и Метохије након потписивања Кумановског споразума, српска страна извојевала је Резолуцију 1244 која преставља нашу побједу. Ратним подвизима јунака са Кошара и Паштрика, небеским летовима српских официра, обарањем "невидљивих" авиона од стране српске ПВО и многим другим подвизима српски народ је доказао да слобода и државна цјеловитост немају цијену - закључио је предсједник СПС-а.