latinica  ћирилица
24/03/2023 |  11:35 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Стевандић: Српска не жели да се према њој било ко понаша као колонијални управник

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да је Влада Српске, усвајањем Информације о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања, показала карактер и став да не жели да се према Српској било ко понаша као колонијални управник.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је рекао Срни да позив Владе Српске институцијама, локалним заједницама и другим органима да прекину односе са британским и америчким дипломата у БиХ није позив на прекид односа са државама, него да је позив на поштовање, разумијевање и озбиљан разговор.

- То је позив тим државама да договоримо начин на који треба да имамо будуће односе, а амбасадама је упућено као некоме ко је најчешће изражавао негативан став према Српској - навео је Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске.

Он је додао да је ријеч о двије државе са којима је било највише реторике која није у духу цивилизацијских односа, Дејтонског споразума, те од којих је било највише пријетећих порука.

Влада Републике Српска усвојила је јуче Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања.

- Влада Српске сматра да је обавеза амбасада САД и Велике Британије да се не мијешају у унутрашње ствари других држава што се односи и на БиХ у којој су они само дипломатски представници, те ће обавијестити надлежне институције САД и Велике Британије о прекиду сарадње са амбасадама због њиховог антидејтонског дјеловања и кршења међународног права, Повеље УН и Бечке конвенције о дипломатским односима - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.