latinica  ћирилица
24/03/2023 |  11:37 | Аутор: СРНА

Миличевић: НАТО агресија - крај међународног права

Вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић сматра да ће агресија НАТО-а на СР Југославију у историји остати упамћена као злочин и крај међународног права, када је бомбардована једна суверена земља и срушен међународни правни поредак - без повода и одлуке Савјета безбједности УН.
Милан Миличевић - Фото: РТРС
Милан МиличевићФото: РТРС

- Посљедице тога чина биле су читав низ агресија по истом моделу и преседану широм свијета. Када се међународно право замијени правом јачег, имамо закон џунгле који ће трајати све док се поново не успостави баланс и нови међународни правни поредак - нагласио је Миличевић.

Миличевић је, осуђујући свако насиље без обзира с које стране било почињено, истако да земаља које су тада извршиле напад на Србију и Црну Гору сада имају лицемјеран став о највећој геополитичкој кризи коју представља сукоб у Украјини, саопштено је из СДС-а.

Он је рекао да ће НАТО агресија од прије 24 године безумни чин који ће остати црним словима уписан у страницама свјетске историје, те поручио да српски народ, упркос злочину који никада не смије заборавити и из њега мора извући поуке како се не би поновио, треба да иде даље с циљем просперитета.

Миличевић је оцијенио да је мудром политиком данашњег руководства Србије - матица постигла многе успјехе по питање реконструкције и изградње нове инфраструктуре, бољег стандарда становништва.

- Након огромних разарања прије 24 године, Србија се успјешно бори за очување мира, стабилности и добробити свих грађана, са посебном бригом о нашим сународницима на Косову и Метохији - истакао је Миличевић.

На данашњи дан навршиле су се 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.