latinica  ћирилица
24/03/2023 |  12:26 ⇒ 13:18 | Аутор: sputniknews.com

Русија упозорава на посљедице: Само НАТО користи муницију са осиромашеним уранијумом

Муницију са осиромашеним уранијумом су сада у оружаним конфликтима користиле искључиво земље Сјеверноатлантске алијансе упркос сазнањима да таква врста муниције са собом носи веома тешке посљедице, изјавио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту при руској војсци Игор Кирилов.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Такође је рекао и да су планови Лондона о испорукама муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву посебно цинични јер су објављени уочи годишњице почетка НАТО бомбардовања СР Југославије када је на ту земљу бачено око 40.000 граната са преко 15 тона те отровне супстанце усљед чега степен загађености земљишта и подземних вода уранијумом у Србији захтијева стално праћење ради процјене потенцијалних ризика.

Он је подсјетио да су и НАТО војници, који су учествовали у војним операцијама, били жртве примјене муниције са осиромашеним уранијумом и то не само у Југославији, већ и у Ираку гдје је употребљено чак 300 тона те супстанце.

Русија упозорава на посљедице

Употреба муниције са осиромашеним уранијумом нанијеће непоправљиву штету здрављу војног и цивилног становништва Украјине, али НАТО је упркос томе спреман да је испоручи Кијеву, рекао је Кирилов.

- Упркос чињеници да ће употреба такве муниције нанијети непоправљиву штету здрављу војника Оружаних снага Украјине и цивилном становништву, земље НАТО-а, конкретно Велика Британија, спремне су да испоручују такву врсту оружја кијевском режиму - оцијенио је Кирилов.

По његовим ријечима, употреба граната са осиромашеним уранијумом може изазвати озбиљне патологије.

- Приликом удара пројектила са осиромашеним уранијумом формира се покретни врели облак аеросола уранијума-238 и његових оксида који, када дођу у додир са организмом, могу изазвати развој озбиљних патологија - рекао је Кирилов.

Како је истакао, главна опасност од зрачења од осиромашеног уранијума настаје ако у тијело уђе у облику прашине.

- Токови алфа зрачења из ситних честица уранијума које су се задржале у горњим и доњим дисајним путевима, плућима и једњаку изазивају развој малигних тумора. Гомилајући се у бубрезима, коштаном ткиву и јетри, уранијумска прашина доводи до промјена на унутрашњим органима - објаснио је генерал.

Такође је додао да једињења осиромашеног уранијума, која остају у тлу, дуго времена носе опасност од негативног утицаја на људе и животну средину.

По његовим ријечима, у извјештају који је 2002. године у Женеви објавила група експерата која је под окриљем Програма УН за животну средину спроводила истраживања на мјестима која су била мета НАТО бомбардовања у Југославији, забиљежено је да су "стручњаци били изненађени чињеницом да су након више двије године након бомбардовања честице осиромашеног уранијума још увијек биле присутне у ваздуху."

Стога је Кирилов упозорио да ће након употребе граната са осиромашеним уранијумом на територији Украјине бити контаминиране значајне засијане површине.

- Осим заражавања сопственог становништва, то ће нанијети огромну економску штету агроиндустријском комплексу Украјине, прије свега ратарској и сточарској производњи, што ће срозати сваку врсту извоза пољопривредних производа са територије Украјине деценијама унапријед, ако не и вијековима - упозорио је Кирилов.