latinica  ћирилица
24/03/2023 |  12:38 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Вишковић: Срби на тежи начин давно научили шта значи лицемјерје тзв. међународне заједнице

Кампања масовних ваздушних напада на једну суверену земљу, покренута је под лажним изговором и са циљем да се српском народу оружјем отме његова света земља, изјавио је предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића поводом 24. годишњице од почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Прије 24 године, на данашњи дан, на тадашњу Савезну Републику Југославију немилосрдно се сручила убилачка машинерија НАТО алијансе, покрећући кампању масовних ваздушних напада на једну суверену земљу, под лажних изговором и са циљем да се српском народу оружјем отме његова света земља - каже Вишковић.

Како он додаје, оно што је свјетској јавности  као подвала, било представљено као хуманитарна интервенција, у својој суштини био је класичан акт агресије на једну суверену државу, у настојању да се противправно отме дио њене територије.

- Данас, 24 године послије, ми имамо моралну и људску обавезу према хиљадама брутално убијених људи, према сјенима трогодишње Милице Ракић, да сваког 24. марта обиљежавамо ову тужну годишњицу, подсјећајући свијет да је НАТО-ов "Милосрдни анђео" био немилосрдни напад на народ тадашње Савезне Републике Југославије.

Вишковић истиче, да сва објашњења и оправдања за бруталну агресију звуче лицемјерно.

- Управо зато, лицемјерно, да не може бити лицемјерније, изгледају објашњења свих оних који су те 1999. године, кршећи међународно право, тражили оправдање за бруталну агресију у наводним хуманитарним разлозима, да би се сада, наједном - у свјетлу актуелних геополитичких околности - претворили у највећег заштитника међународног права - истиче Вишковић.

Како предсједник Владе Српске наводи, Срби су на тежи начин давно научили шта значи лицемјерје такозване међународне заједнице, те да свијетом и односима међу државама не влада међународно право, него правило голе, бруталне силе, као и да за сваку силу, сваку сручену бомбу на неку земљу, они са моћи лако нађу оправдање.

- Ми у Републици Српској то смо научили још у љето 1995. године, кад су положаје наше војске напале НАТО снаге. Оно што су они свјетској јавности представили као хуманитарну акцију, била је, заправо, оружана подршка једној од страна у сукобу, баш као што је то био случај четири године послије, код напада на Савезну Републику Југославију - говори Вишковић.

Наводи да је, те 1999. године, трајно је поломљен систем међународног права и неповратно урушен принцип рјешавања спорова између држава, кроз систем Уједињених нација.

- Посљедице таквог дјеловања данас препознајемо у ратовима широм свијета, и оним који су у жижи интересовања свјетске јавности, али и и оним другим, који једнако тако трају, али их нико не спомиње јер то не одговара генераторима сукоба - рекао је Вишковић.

Додаје, иза оних који пишу сценарија остаје материјални и сваки други профит.

- Иза оних који пишу сценарија оваквих ратова, потпаљујући народе на међусуобно истребљење, остају прах и пепео на терену, а њима профит, материјални и сваки други - закључује Вишковић.