latinica  ћирилица
24/03/2023 |  13:16 ⇒ 13:18 | Аутор: Агенције

Лавров: Ниједна земља није заштићена од напада Америке

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров упозорио је да тренутно ниједна земља није заштићена од непријатељских напада САД и њихових савезника.
Сергеј Лавров (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL)

- Уопштено, данас нико није безбједан када се ради о непријатељским нападима Американаца и њихових савезника - написао је Лавров у чланку за магазин "Разведчик".

Он је нагласио да се, осим Русији, тренутно пријети бројним земљама и да се оне уцјењују.

Према његовим ријечима, ситуација у и око Украјине је манифестација сукоба великих размјера који укључује покушаје мале групе западних земаља које желе свјетску доминацију и преокрет суштинске појаве мултиполарне архитектуре, пренио је ТАСС.

- Поставили су и стратешки задатак свеобухватног обесхрабривања Кине, као дио такозваних индо-пацифичких стратегија", навео је Лавров.

Лавров је критиковао оно што је назвао злобним мијешањем Запада у унутрашња питања суверених нација, укључујући братску Бјелорусију, и осудио дугогодишњу економску блокаду Кубе.

- Понашајући се у складу са најгорим колонијалним традицијама, Американци и они који их подржавају покушавају да подијеле свијет на "демократије" и "ауторитарне режиме" - напоменуо је Лавров.

Шеф руске дипломатије критиковао је и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља због "расистичке" изјаве да је "Европа башта, а остатак свијета џунгла".