latinica  ћирилица
24/03/2023 |  13:20 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Кошарац - Седар: Затражен састанак о Трговској гори

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац затражио је данас у Сарајеву од амбасадора Словеније у БиХ Дамијана Седара да посредује у организацији састанка са представницима словеначке Владе у вези са изградњом спорног одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори у Хрватској, гдје би требао бити одлаган и отпад из Нуклеарне електране "Кршко".
Сташа Кошарац и Дамијан Седар - Фото: РТРС
Сташа Кошарац и Дамијан СедарФото: РТРС

Кошарац је информисао Седара да је о овој проблематици недавно разговарао и са премијером Словеније Робертом Голобом, током његове званичне посјете БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Тражио сам да састанак буде организован најкасније у мају, како бисмо заједно са надлежним министрима из Републике Српске и Федерације БиХ, те члановима правног и експертског тима отворили дискусију са представницима словеначке Владе. Наш циљ је да добијемо потребне информације о односу ове државе са Хрватском када је у питању одлагање отпада из Нуклеарне електране "Кршко" - навео је Кошарац.

Он је поновио да у БиХ постоји јединствен став о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта на Трговској гори, будући да оно представља директну пријетњу по здравље 250.000 људи у општинама у сливу ријеке Уне, те угрожава животну средину.

На састанку је било ријечи о сарадњи у области енергетике, при чему је министар Кошарац упознао амбасадора Словеније да је БиХ тренутно у фази испуњавања међународно преузетих обавеза из Уговора о успостављању Енергетске заједнице, те Паришке и Софијске декларације.

- Енергетика је препозната као развојна шанса и у свим нашим стратешким плановима је потенцирање производње из обновљивих извора енергије. При томе посебну пажњу смо посветили социјалном приступу када је у питању производња електричне енергије у регијама богатим угљем - рекао је Кошарац.

Он је информисао Седара да је енергетски сектор у примарној уставној надлежности ентитета, те да Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара има искључиво координишућу улогу.

- С тим у вези, разговоре о могућем инвестирању у енергетски сектор треба започети са институцијама Републике Српске или Федерације БиХ, уколико постоји заинтересованост словеначке стране - рекао је Кошарац.

Он је истакао да је Република Српска, према анализи угледних свјетских часописа, недавно изабрана за једну од 10 европских региона будућности у категорији стратегије привлачења страних улагања.

Кошарац је напоменуо и да је овогодишњи Самит енергетике у Требињу доказао да Република Српска има капацитет да промовише свјетске стандарде у сектору енергетике.

- Институције Републике Српске показале су адекватну стратешку политику развоја енергетског сектора. Препознати су домаћи капацитети у овој области и уколико постоји заинтересованост Словеније, надлежне ентитетске институције су отворене за преговоре о могућим инвестицијама - нагласио је Кошарац.

Саговорници су размијенили мишљење и о актуелним политичким приликама у БиХ, са освртом на добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

Кошарац је истакао да су европске интеграције и даље спољнополитички циљ БиХ, али да је потребно имати опрезан став, с обзиром на то да ЕУ често има двоструке аршине.

- У прилог томе говори чињеница да су европски званичници истицали да ће, по добијању кандидатског статуса, ОХР бити затворен. Но, то се до данас, нажалост, није десило. Једино исправно би било затварање ОХР-а и одлазак странаца из институција БиХ, примарно мислећи на Уставни суд БиХ - навео је Кошарац.