latinica  ћирилица
24/03/2023 |  13:36 ⇒ 13:47 | Аутор: Б92

Аргентина има "новог Бога": Меси је нови Марадона (ВИДЕО)

"Меси манија" захватила је Аргентину у првом мечу послије Свјетског првенства.
Лионел Меси (Фото: EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI) -
Лионел Меси (Фото: EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI)

"Гаучоси" су прошле ноћи у Буенос Ајресу савладали селекцију Панаме са 2:0, у пријатељској утакмици која је у суштини била прослава освајања титуле свјетског првака на Мундијалу у Катару.

Иако је Аргентина доминирала пред око 83.000 навијача на Монументалу, гол се чекао до 78. минута када је Тијаго Алмада погодио мрежу Панаме.

Десетак минута касније дошао је ред на Месија који је савршено изведеним слободним ударцем постигао свој 800. гол у каријери.

Сада му недостаје само један до 100. гола за национални тим.

Утакмици је присуствовао комплетан састав Аргентине која је у финалу Свјетског првенства у Катару побиједио Француску.

Меси и саиграчи су довели своје породице на стадион, а селектор Лионел Скалони је био један од најемотивнијих, био је у сузама и прије и послије меча.

Након утакмице, славље се наставило, а центар позорнице заузео је насмијани Меси.

- Желим да вам захвалим за сву љубав коју смо добили... Рекли смо вам да ћемо учинити све што је могуће да освојимо Свјетско првенство. Хајде да уживамо у овом тренутку, јер је тешко освојити Свјетско првенство - рекао је видно емотивни Меси.

Када је дошао ред на селектора Лионела Скалонија да говори, прво што је урадио је било да је повео препун стадион да скандира Месију.

- Вјечно сам захвалан овој групи играча - рекао је Скалони уз сузе.

Меси и саиграчи су подигли реплике трофеја Свјетског првенства и потом кренули у почасни побједнички круг док је изнад стадиона испаљен ватромет.

Прије утакмице, телевизијски канали су преносили уживо пут играча на стадион под полицијском пратњом, док су узбуђени навијачи чекали да одгледају прву утакмицу националног тима од побједе у финалу Мундијала.

Испред стадиона Монументал владала је атмосфера налик на журку од раног поподнева, готово сва дјеца су носила Месијев дрес са бројем 10, док су улични продавци продавали лутке са његовим ликом.

Меси, звезда Пари Сен Жермена, коме је прошле недеље звиждала група навијача француског клуба који је испао из Лиге шампиона, добио је велике овације када је саиграчима изашао на терен пред 83.000 навијача.

Док је интонирана химна, камере су зумирале Месија, који је изгледао као да задржава сузе док су навијачи тријумфално пјевали.

- Не могу да верујем да сам овдје - рекла је 12-годишња Софика Клаверо док су јој се очи пуниле сузама док је описивала како је жељно чекала да види свог идола први пут на терену.

Долазак Месија у Аргентину први пут од прославе освајања титуле првака свијета изазвао је праву "Меси манију".

Све је почело још у понедјељак увече када су навијачи окупирали један ресторан када се прочуло да је Меси ту на вечери.

Требала му је полицијска пратња како би напустио локал, али је био насмијан док су људи узвикивали "Меси, волимо те" и "Хвала ти, Лео".

Следећег дана, група навијача је схватила да је у аутомобилу поред њих на аутопуту човјек који се често описује као најбољи фудбалер свијета.

Одмах су почели да узвикују "Волимо те, Меси" и "Идемо, Меси".

Тада је Меси спустио прозор аутомобила и махнуо, а кратак снимак тог догађаја врло брзо је постао виралан.

У сриједу су водитељи јутарње телевизијске емисије "подивљали" када су добили аудио поруку од Месија.

- Добро јутро свима. Срећан сам што сам овдје, што уживам у свему након онога што се десило у децембру и уживаћу у сутрашњој утакмици - рекао је Меси у поруци.

Прослава у Аргентини ће се наставити у уторак када ће шампиони свијета у још једној пријатељској утакмици угостити Курасао у Сантјаго дел Естеру.