latinica  ћирилица
24/03/2023 |  13:37 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Додик: Британска и америчка амбасада дирнули нешто што не смију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је одлука о прекиду сарадње са особљем британске и америчке амбасаде донесена јер су 20 година наметали проблеме Српској, а сада су додирнули у имовину, у нешто што се не смије.
Милорад Додик (Фото: Б. Здриња) -
Милорад Додик (Фото: Б. Здриња)

Додик је појаснио да се ради о особљу америчке амбасаде у БиХ и њиховим специјалним изасланицима, јер су, како је навео, зло и од горега састављено.

- Све што радимо и што смо трпили, било је због мира, безбједности наших људи, али некада се преврши мјера као сада - појаснио је Додик и објаснио како је америчка Амбасада извјешатава како она хоће, али на штету Српске.

Додик је навео да ће, уколико српског члана и предсједавајућу Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић позове Џозеф Бајден или Ентони Блинкен или се негдје случајно сретну, наравно разговарати.

Он је рекао да одлуку Владе о прекиду сарадње имају обавезу да поштују начелници, министри, премијер и сви српски представници на заједничком ниову.

Додик је подсјетио и да је већ указивао ако се буде наметала прича о Закона о имовини и не дозволи да њоме располаже Српска, онд асе доноси одлука о изласку из БиХ шта год мислили о томе.

Он је навео да је лакше претрпјети санкције, него изгубити имовину јер би у том случају изгубили Републику Српску.

- Желим да Република Српска и послије мене буде снажна и не дозволи никаквим мешетарима да управљају њоме, већ да суверено влада својим националним и другим ресурсима - рекао је Додик синоћ за Телевизију "К3".

Он је додао да је народ тај који зна, само му предочити такве ствари и сматра да нема човјека у Српској који би био спреман да разговара о томе да имовина пређе на ниво БиХ.

Додик сматра и да су људи из опозиције спремни да се боре за то, јер постоје национална и државна питања која морају да окупе све људе на једном мјесту.

- Сваки покушај да се ријеши питање имовине или да се доведе на дневни ред на нивоу БиХ то значи да за почетак излазимо из органа БиХ, а ако инститирате на томе да донесемо одлуку о самосталном статусу Српске - рекао је Додик и додао да су имовина, територија и надлежности Српске су неприкосновени.

Он је додао да ће једног дана од Уставног суда Републике Српске затражити да каже шта је уставно или није, гдје год каже да није, ићи ће се у парламент у поништавање тих закона.

- Република Српска је једина самоодржива на простору БиХ. Ми би били земља за примјер да можемо да користимо своје ресурсе, а да немамо блокаде на ниову БиХ - рекао је Додик.

Указао је и да Република Српска данас има више пријатеља него што је имала у својој историји, наводећи Мађарску, Србију, Русију, Кину, као и то да има добре односе и са Хрватском.

Када је ријеч о руско-украјинском сукобу, Додик је рекао да се веома води рачуна о интересу народа који овдје живе, док Запад хоће да се под морањем придружимо њиховим санкцијама, упитавши зашто би то учинили.

Када је ријеч о закону о невладиним организацијама, за који очекује да ће бити проблема, Додик је истакао да се само тражи да се региструју они који добију страни новац да дјелују на простору Републике Српске, те додао да није спреман да трпи ароганцију Американаца.

- Америка је снажна земља, дала је значајан допринос цивилизацијском развоју, али је првак свијета да потчињава, да другима чини зло и грешке - рекао је Додик.

Додик је рекао и да ће се Српској у наредним мјесецима донијети закон којим ће припадницима ЛГБТ организација забранити прилаз образовним установама.

- Значи, вртићи, школе, факултети, неће моћи да раде, неће моћи да прилазе, неће моћи да врше пропаганду - рекао је Додик.

Додик је истакао да министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир има његову подршку да уреди простор у високом образовању, као и да вјерује само полицији Републике Српске, те одао признање бившем министру унутрашњих послова Драгану Лукачу.