latinica  ћирилица
24/03/2023 |  13:51 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

Посљедњи дан Самита енергетике; Српска не оскудијева енергентима (ВИДЕО)

И посљедњег дана Самита енергетике у Требињу расправљало се о најактуелнијим темама из области производње, преноса и тржишта електричне енергије.
Требиње - Панел - Фото: СРНА
Требиње - ПанелФото: СРНА

Регионални приступ снабдијевању енергентима и развој електромобилности неке су од тема данашњих панела.

Ни у вријеме кризе, Српска не оскудјева у енергентима, закључак је једне од панел дискусија у Требињу. Стручњаци гасне технологије оцјењују да би ускоро могло доћи до стабилизације цијена.

Република Српска не оскудијева енергентима, нафтом и гасом, има најбоље цијене у региону и довољне количине гаса, изјавио је у Требињу директор фирме "Гас-Рес" Момчило Антонић.

- Већ се дешава стабилизација цијена - први квартал је имао пад од 10 одсто, други квартал ће имати снижење до 15 одсто. Цијене се стабилизују - рекао је Антонић.

Електоктоенергетски системи у БиХ релативно поштују директиве и треба да прате свјетске трендове, ипак…

- БиХ је прије свега земља у развоју, она треба да даје додатни стимуланс привреди, до 2030. године треба да се орјентишемо на еколошки прихватљив, али јефтине енергент који ће нам дати могућност да изградимо привреду - навео је Алексаданар Иванковић, извршни директор Оптима Групе а.д Бањалука.

Директор фирме "Сарајево-гас" Недељеко Елек рекао је да су у посљедње двије године сви свјесни да не постоји трајна стабилност у енергетском сектору, те истакао значај гасификације Републике Српске.

- Република Српска је једна од ријетких која извози струју, имамо уговор са Русима за гас. Када је ријеч о нафти, зависимо од свјетског тржишта, али можемо рећи да смо једно од стабилнијих тржишта у овом дијелу Европе - нагласио је Елек.

Значајна тема панела био је и развој електормобилности. Код нас и у земљама региона већ је присутна, мрежа се развија, али су показатељи и даље скромни. Зато је, кажу стручњаци, важна едукација.

- Треба одређена јавна инфраструктура да би становништво препознало могућности пуњења и онда се одлучило на купњу возила, дакле треба дати одређени подстицај, а касније ће онда услиједити тренд повећања броја возила - нагласио је Ведран Киринчић, консултант за енергетску транзицију.

Трећу панел дискусију обиљежили су разговори о утицају редовног одржавања на погонску поузданост рада термоенергетских и хидроенергетских постојења.

Четврти самит енергетике у Требињу биће завршен конференцијом за медије и представљањем закључака који би требало да усмјере актуелна кретања у енергетици земаља региона.