latinica  ћирилица
24/03/2023 |  14:12 ⇒ 14:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Први пут у историји - приступ за посјетиоце цркви у којој ће се крунисати краљ Чарлс

Лондонска Вестминстерска опатија саопштила је да ће посјетиоци овог љета имати прилику да иду путем који ће прећи краљ Чарлс приликом крунисања, при чему ће први пут имати приступ дијелу цркве раније затвореном за јавност.
Лондонска Вестминстерска опатија (Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN/илустрација) -
Лондонска Вестминстерска опатија (Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN/илустрација)

Чарлс ће бити крунисан 6. маја у цркви у којој се одржавају крунисања енглеских и британских монарха посљедњих 1.000 година, пренио је Ројтерс.

У оквиру специјалних тура које ће бити организоване наредних недеља, посјетиоци опатије ће први пут моћи да прошетају изувени преко мозаика који краси њен под.

- Први пут у познатој историји људи ће моћи да виде овај под, који ће бити коришћен приликом крунисања - изјавила је Ванеса Симеони, главни конзерватор у опатији.

Према њеним ријечима, то је изузетно ријетка прилика.

- Нико осим свештенства не иде тамо - додала је она.

Под изграђен у мозаику, од мермера, камена, стакла и метала, постављен је по налогу краља Хенрија Трећег 1268. године и јединствен је у Британији, рекла је Симеони.

Он је, међутим, био у тако лошем стању да је био скривен од погледа испод тепиха од 1870-их и подвргнут је конзерваторским радовима који су завршени 2010. године.