latinica  ћирилица
24/03/2023 |  15:16 ⇒ 15:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Макрон осудио насиље на демонстрацијама и рекао да неће попустити

Француски председник Емануел Макрон оштро је данас осудио насиље које је избило на демонстрацијама у четвртак против реформе пензионог система, наводећи да неће попустити пред насиљем.
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Макрон је то рекао на конференцији за новинаре у Бриселу након самита ЕУ.

Макрон је под притиском да пронађе излаз из кризе и највећег уличног насиља у Француској посљедњих година након што је предложио да пензиони закон, којим се повећава старосна граница за одлазак у пензију са 62 на 64 године, буде усвојен у парламенту без гласања, пренио је Ројтерс.

Француски министар унутрашњих послова Жерал Дарманен изјавио је данас да је 457 људи приведено, а 441 полицајац је повређен у инцидентима током протеста у четвртак широм земље против реформе пензионог система.

Према полицији, 1,089 милиона људи, односно 3,5 милиона, како кажу из конфедерације синдиката ЦГТ, учествовало је јуче у протестима широм земље.

Улаз у зграду градске скупштине у Бордоу запаљен је синоћ након целодневних протеста и сукоба. Полиција је у престоници бацила сузавац на демонстранте, а у Лоријену, на западу Франуске, пројектили које су бацали демонстранти изазвали су мањи пожар у дворишту полицијске станице.

Макрон је у сриједу саопштио да ће закон ступити на снагу до краја године, упркос порасту незадовољства широм земље.