latinica  ћирилица
24/03/2023 |  17:21 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

У бијељинској Болници изведена прва операција смањења желуца

У бијељинској Болници "Свети врачеви" први пут је изведена лапароскопска слив гастректомија, одстрањење три четвртине желуца. Ријеч је о пацијенткињи која се лијечи од гојазности.
У бијељинској болници изведена прва операција смањења желуца - Фото: СРНА
У бијељинској болници изведена прва операција смањења желуцаФото: СРНА

Шеф Одјељења за хируршке гране Милан Тодоровић рекао је новинарима да је операција изведена заједно са доктором Огњаном Скробићем из Београда са Прве хируршке клинике, са којим ће , како је додао, бити настављена сарадња и у наредном периоду.

- Борба са гојазношћу данас постаје глобални проблем, ми се озбиљно хватамо у коштац с њом. Пацијенткиња којој је извршен оперативни третман била је већ годину дана у режиму посебне исхране и припрема за интервенцију, а посебно ми је драго што је процедура протекла уредно. Већ данас пацијенткиња иде кући опорављена - оцијенио је он.

Директор ЈЗУ Општа болница "Свети врачеви" Бијељина Златко Максимовић истакао је да је ова операција резултат сарадње са Швајцарском Винтертур клиником код Цириха гдје су др Тодоровић и др Дабић више мјесеци боравили и донијели знање у бијељинску болницу.

У Бијељини ће 30. и 31. марта бити одржан велики скуп хирурга "Лапароскопске операције вентралних кила еТЕП методом", а организатори догађаја су Болница "Свети врачеви" и Удружење хирурга Републике Српске, најављено је из Болнице.

До сада је долазак потврдило више од 50 хирурга, а биће омогућено и директно приказивање лапароскопских операција путем Јутјуб канала.