latinica  ћирилица
24/03/2023 |  18:10 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: Читавом свијету најпотребнији је мир (ФОТО/ВИДЕО)

Патријарх српски Порфирије одржао је помен жртвама НАТО бомбардовања, након чега је рекао да је била ријеч о "најнесразмјернијем сукобу откако је свијета и вијека".
Дан сјећања - Фото:
Дан сјећањаФото:

- Сабран на молитву за пострадале у нечовјечној и против-правној агресији највеће војне силе у историји у најнесразмјенијем сукобу, у најнесразмјернијем односу снага на бојном пољу откако је свијета и вијека. На данашњи дан 1999. године у истим овим раним вечерњим сатима пала је прва бомба и почела су прва разарања наше дивне отаџбине и имовине као и наших живота. Убијен је први Србин Радован Медић, први од више стотина убијених и рањених - рекао је Патријарх ма обиљежавању Дана сјећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију који је одржава у Сомбору.

Опомињемо и себе и друге да је и нашем народу, каже патријарх, али и читавом свијету најпотребнији од свега мир и међусобно разумијевање.

Фото: predsjednikrs.net

- Свијест о томе да мјеста има за сваку живу душу под капом небеском и за сваки народ да организује свој живот онако како му највише одговара - навео је патријарх Порфирије.

Истакао је да у Европи траје војни сукоб који пријети да у свој вртлог увуче читав свијет.

- Молимо се да се тамо гдје се води рат, престане оружје које сије смрт и пролива недужна крв - поручио је патријарх.

Градимо и чувајмо најпре божји мир у себи, каже патријарх Порфирије, па ћемо онда можи да се миримо и са другима, са нашим ближњима, пријатељима, колегама, свима, а онда ћемо моћи да будемо истински благовијесници мира.

- Молимо се и боримо се да се наша страдања не понове ни нама нити било коме другоме. Истрајмо упорно на путу разговора, дијалога, који има за циљ макар елементарно међусобно разумијевање међу људима. Али не прихватајмо ултиматуме или уцјене по било коју цијену. Ултиматуме који подразумевају поклањање и одрицање од себе и свога - казао је патријарх.

Ако се овде опет покрене спирала зла, каже патријарх, нема сумње и нису потребни аргументи да ћемо сви бити потпуни губитници.