latinica  ћирилица
24/03/2023 |  18:30 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

"Соларна револуција" у општини Соколац (ВИДЕО)

У општини Соколац у току је права соларна "револуција". Са радом је почела прва мини електрана. Као пилот пројекат много јаче електране од 100 мегавата, чија је административна припрема у завршној фази, већ оспособљена је капацитета 150 киловата на дневној основи. И док инвеститор, локални привредник, најављује ширење и овог капацитета, све је више заинтересованих за сличне пројекте.
Соларна електрана у Сокоцу - Фото: РТРС
Соларна електрана у СокоцуФото: РТРС

Чиста и непресушна, а уз то и бесплатна – енергија сунца и соколачка пространства као непрегледно извориште, потенцијал је који је покренуо енергетску транзицију у овој локалној заједници. Први соларни панели и фотонапонске ћелије раширили се на бившем пашњаку инвеститора. Њих 10 у два низа. Са извјесном тенденцијом ширења капацитета.

Инсталирали смо електрану од 150 киловата, а имамо намјеру да изградимо још једну од 200, тако да би укупно било око 350 киловата што би било око 350.000 киловат часова на годишњем нивоу - рекао је инвеститор Данко Вучак.

За радове, који укључују и административну припрему, било је потребно шест мјесеци. Послужила је и блага зима, па су и прије плана, у дистрибутивну мрежу потекли први киловати инвестиције вриједне око милион мрака. Поврат уложених средстава диктира тржиште.

- Очекујемо да ће се ова инвестиција вратити за четири до пет година, након чега можемо да остварујемо позитивне резултате добити - додао је Вучак.

Још десетине сличних мини електрана је у припреми. Локалним предузетницима администрација је додијелила локацијске сагласности укупног капацитета седам мегавата. Преосталих 100 мегавата – што је ограничавајући фактор постојеће дистрибутивне мреже - резервисано је за изградњу соларне електране.

Прибављање сагласности Владе Српске и ресорних министарстава, надлежног регулатора и Републичке комисије за концесије је у завршној фази.

- До краја јуна биће завршена документација како би инвеститор могао ући у реализацију овога пројекта. Зелена енергија је будућност, а ми рачунамо да ће она за собом повући зелену привреду - истакао је начелник Сокоца Милован Бјелица.

Заинтересованих инвеститора пројекта вриједног око 100 милиона марака већ има - из Пољске, Кине, Литваније, Шпаније... Ипак, најозбиљнији је њемачко-српски конзорцијум Енер стејт, који је већ покренуо процедуру регистрације у Сокоцу, доставио захјев за концесију и елаборат изводљивости надлежном домаћем оператеру.

Исти конзорцијум заинтересован је и за финансирање два привредна пројекта – за изградњу погона алуминијумске столарије и дијелова за аутомобиле. Коначан избор инвеститора, ипак, биће након што се оконча процедура јавног позива, односно конкурса, што је задатак Комисије за концесије Републике Српске.

За будућу соларну електрану одређена је и локација - Гласиначко поље. Резервисано је 150 хектара некориштеног пољопривредног земљишта у власништву општине. Преостало је да му ревидираним просторним планом локална скупштина промијени намјеру у грађевинско, што би требало учинити већ на првој наредној сједници Скупштине, заказаној за сриједу.

Приходовна страна локалног буџета само од концесионе накнаде требало би да достигне износ од 600.000 марака годишње.

Уз електрану, као својеврсна енергетска цјелина, пројектовано је и постављање соларних панела и топлотних пумпи на објектима основне и средње школе и спортске дворане, за потребе загријавања тих институција – чији се трошкови тренутно финансирају из општинске касе.