latinica  ћирилица
24/03/2023 |  22:53 | Аутор: СРНА

Подгорица: Служен помен за страдале у НАТО агресији

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици вечерас је служен молебни канон Пресветој Богородици за Косово и Метохију, као и помен страдалима у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију прије 24 године.
Подгорица - служен молебан у Саборном храму Христовог Васкрсења - Фото: СРНА
Подгорица - служен молебан у Саборном храму Христовог ВаскрсењаФото: СРНА

Сабранима се обратио старјешина Саборног храма Никола Пејовић, који је рекао да је НАТО агресију обиљежио напад 19 најразвијенијих земаља свијета на једну суверену и међународно признату земљу, кршећи флагрантно људска права.

- Прије недјељу дана обиљежили смо годишњицу Мартовског погрома на Косову и Метохији 2004. године, а ево недјељу дана послије тога сјећамо се једног страшног догађаја који се десио пет година прије погрома, оног догађаја којег се сви тако нерадо и са ужасом сјећамо када су 19 најразвијенијих земаља свијета напале једну суверену и међународно признату земљу под изговором да нека власт у тој земљи крши људска права - навео је протојереј Пејовић.

Он је указао да су том одлуком управо прекршена људска права, јер су без одлуке Савјета безбједности УН напали на једну суверену и међународно признату земљу.

- Колико су им људска права важна и колико им је до тога било стало у том тренутку показују све ове године и деценије послије тог бомбардовања. Јер ето у Југославији – Србији промијенило су се пет предсједника држава а они су остали на истим позицијама када је у питању Косово и Метохија - навео је протојереј.

Пејовић је нагласио да је НАТО агресија донијела велико зло и несрећу, не само у српски народ него и за албански народ. "Нигдје на свијету нема мјеста са којег се људи расељују као што је то Косово и Метохија. Нигдје се од осиромашеног уранијума од најтежих болести људи не разбољевају и умиру као што је то на Косову и Метохији", рекао је протојереј Пејовић.

Пејовић је поручио да се не смије никад да заборавити овакав злочин, те да је важно да Богу се помолити да се то зло никад и никоме више не деси.

На данашњи дан навршиле су се 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.